Καθώς ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης εξελίσσεται σε παιχνιδι πόκερ για σκληρά νεύρα το ηγετικό επιτελείο της ΝΔ προσπαθεί να διατηρήσει τις θέσεις που είχε όταν ξεκίνησε και να περιορίσει τις αναγκαστικές υποχωρήσεις.

Οι συσκέψεις στο γραφείο του κ. Αντώνη Σαμαρά στην λεωφόρο Συγγρού συνεχίστηκαν και μετά τα μεσάνυχτα καθώς στο τραπέζι εκτός από τις προτάσεις του πρωθυπουργού ήταν και οι νέες πιέσεις των ευρωπαίων εταίρων να υπάρξει έγγραφη δέσμευση των κομμάτων για την υλοποίηση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου. Η ΝΔ δεν θέλει να δεσμευθεί για την λήψη μέτρων που δεν γνωρίζουν και δύσκολα θα το δεχθεί.

Στο πεδίο των προσώπων τώρα σύμφωνα με το protothema.gr, το “γαλάζιο” επιτελείο απέρριψε τον κ. Λουκά Παπαδήμο λόγω των αξιώσεων που πρόβαλε για δικό του οικονομικό επιτελείο, συμμετοχή πολιτικών προσώπων και από τα δύο κόμματα και αυτονομία μέσα σε χρονικό ορίζοντα έξι μηνών προκειμένου να ρυθμίσει όλες τις εκκρεμότητες. Επίσης για λόγους συμβολισμών απέρριψε το όνομα του κ. Νικηφόρου Διαμαντούρου. Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας δεν είχαν απορρίψει το όνομα του κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη αν και δεν ομονοούσαν όλοι και κάποιοι έλεγαν ότι “η ταυτότητα του ΔΝΤ αλλά και το παρελθόν του που φθάνει μέχρι την περίοδο του σκανδάλου Κοσκωτά δεν αποτελούν τα καλύτερα διαπιστευτήρια”.

Πέραν αυτών πάντως η ΝΔ επιθυμεί να έχει την μικρότερη δυνατή εμπλοκή και να μην συμμετέχουν δικά της στελέχη ώστε τελικώς να επικρατήσει η εντύπωση ότι στηρίζει λόγω της ανάγκης να πάρουμε τα χρήματα της έκτης δόσης και να διασφαλιστεί η ευρωπαική πορεία της χώρας αλλά ότι δεν συγκυβερνά. Επίσης θέλει να διασφαλίσει ότι ο βίος της κυβέρνησης δεν θα παραταθεί πέρα από την 19η Φεβρουαρίου και ότι “θα είναι ειδικού σκοπού”  με την έννοια ότι η αποστολή της θα περιορίζεται στην υπογραφή της δανειακής σύμβασης και στην διαπραγμάτευση του νέου PSI για την συμμετοχή των ιδιωτών στο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους.

Ήδη πάντως στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις στον πρώτο συμβιβασμό του κ. Σαμαρά. Βουλευτές αλλά και συνδικαλιστικά και κομματικά στελέχη διαφωνούν στην στήριξη κυβέρνησης συνεργασίας λειτουργώντας σαν δυνάμεις ανάσχεσης σε περαιτέρω συμβιβασμό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook