Την ενεργοποίηση του νέου διευρυμένου μηχανισμού ευρωστήριξης από τον Δεκέμβριο προωθούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, την ίδια ώρα που Ελλάδα και Ιταλία αντιμετωπίζουν τη σφοδρή επίθεση των αγορών, καθώς εντείνεται η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα αυξάνονται οι πιέσεις στην ΕΚΤ να παρέμβει αποφασιστικά, αγοράζοντας περισσότερα ομόλογα από τις χώρες της υπερχρεωμένης ευρωπεριφέρειας.

Στο επίκεντρο του Ecofin, την Τρίτη στις Βρυξέλλες, θα βρεθούν οι δύο τρόποι με τους οποίους θα αυξηθεί η «δύναμη πυρός» του EFSF.

Ο πρώτος προβλέπει την έκδοση «πιστοποιητικών μερικής προστασίας», μία μορφή ασφάλισης για τις πωλήσεις ομολόγων. Δηλαδή, ο επενδυτής που θα αγοράζει ένα ευρωπαϊκό κρατικό ομόλογο θα καλύπτεται σε ένα ποσοστό (μάλλον το 20% έως 25%), σε περίπτωση πτώχευσης ενός κράτους.

Κάτι που δεν έχει αποφασιστεί ακόμα είναι αν αυτά τα πιστοποιητικά θα διαπραγματεύονται ελεύθερα ή θα είναι συνδεδεμένα με τα ομόλογα.

Ουσιαστικά, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, θα πρόκειται για μία μορφή ασφάλιστρων κινδύνου, όπως τα CDS (credit default swaps).

Η δεύτερη πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ενός ή περισσότερων οχημάτων ειδικού σκοπού (SPV), που θα προσελκύσει επενδυτές για την αγορά ομολόγων των χωρών με έντονα προβλήματα χρέους. Στόχος είναι κυρίως τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια από την Κίνα, τη Ρωσία και τον αραβικό κόσμο.

Σημαίνοντα ρόλο σε αυτό το όχημα θα έχει το ΔΝΤ, όπως απαιτούν οι υποψήφιοι επενδυτές.

Ωστόσο, όπως είπε ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, την Δευτέρα, το νέο επενδυτικό ταμείο θα είναι ένα Ταμείο Κοινών Επενδύσεων (co-investment fund) παρά ένα όχημα ειδικού επενδυτικού σκοπού.

Την Δευτέρα, σύμφωνα με το δημσοίευμα στο in.gr, στο πλαίσιο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), οι «17» δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στους τρόπους οικονομικής ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Μία από τις κυριότερες πηγές διαφωνιών είναι η δυνατότητα ενίσχυσης του ΕΤΧΣ με τα «λογιστικά» κεφάλαια του ΔΝΤ, που έως τώρα όμως η διαχείριση τους είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας των κεντρικών τραπεζών.

Λουξεμβούργο και Αυστρία παρουσιάζονται θετικές στην παραπάνω επιλογή, η οποία στην πρόσφατη σύνοδο στις Κάννες της G-20 προτάθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Όμως, το Βερολίνο απορρίπτει σθεναρά αυτήν την πρόταση.

Στη σύνοδο της G-20 ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Ομπάμα και ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί ζήτησαν οι κεντρικές τράπεζες να συνεισφέρουν στο ΕΤΧΣ με 50-60 δισ. ευρώ, που θα αντληθούν από τα «Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (DTS)», τα οποία κάθε μέλος του ΔΝΤ έχει στη διάθεσή του.

Όμως, το Βερολίνο προέβαλε βέτο, λέγοντας ότι με αυτήν την πρόταση αποδυναμώνεται η ανεξαρτησία της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank.


Ζητούν μαζική παρέμβαση της ΕΚΤ

Την ίδια ώρα, οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ασκούν ισχυρές πιέσεις στο Βερολίνο, ώστε να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση του και να επιτρέψει στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε μία ευρείας κλίμακας παρέμβαση στην αγορά ομολόγων.

Με την πίεση των αγορών σε βάρος των ιταλικών ομολόγων να γίνονται ασφυκτική, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε την περασμένη εβδομάδα την αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης -όπως είχε «δείξει» ο νέος πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι στην πρώτη του συνέντευξη κατά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η ΕΚΤ παρενέβη στις αγορές ομολόγων αγοράζοντας χρεόγραφα ύψους 9,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Δευτέρα.

Οι αγορές της περασμένης εβδομάδας είναι οι υψηλότερες από τα μέσα Σεπτεμβρίου και ανεβάζουν το συνολικό πρόγραμμα στα 183 δισ. ευρώ.

Πάγια πρακτική της ΕΚΤ είναι να μην δίνει λεπτομέρειες για τις αγορές ανά χώρα. Ωστόσο, αναλυτές και διαπραγματευτές εκτιμούν πως αγόρασε περίπου 45 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους και έχει επικεντρωθεί κυρίως στο ιταλικό και το ισπανικό χρέος, δαπανώντας επιπλέον 100 δισ. ευρώ από τότε που ξεκίνησε και πάλι τις αγορές στις αρχές Αυγούστου.

Αυτά τα ποσά όμως δεν αρκούν για να σταματήσει η «καταιγίδα» στην Ευρωζώνη και γι\’ αυτό ζητείται μεγαλύτερη παρέμβαση από την ΕΚΤ.

Οι Γερμανοί θα αντιδρούν έντονα και θα πρέπει να η κατάσταση να φθάσει «στην κόψη του ξυραφιού πριν συμφωνήσουν να αφήσουν την ΕΚΤ να παίξει ένα μεγαλύτερο ρόλο» δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στην Guardian.

Εκτός Ευρωζώνης, τόσο η Βρετανία όσο και η Ρωσία συνιστούν στην Ευρωζώνη να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της ΕΚΤ και να φρενάρει την εξάπλωση της κρίσης.

«Εϊναι δουλειά της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ να στηρίξουν το ευρώ. Η παγκόσμια δράση δεν μπορεί να είναι ένα υποκατάστατο της συγκεκριμένης δράσης που πρέπει να αναλάβει η Ευρωζώνη», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον.

Θα ήταν καλύτερο για την ΕΚΤ να στηρίξει τον EFSF, είπε από την πλευρά του ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλ. Πούτιν. Υπενθυμίζεται ότι την Δευτλερα είχε πάει στη Μόσχα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να βρει κεφάλαια για την ενίσχυση του EFSF, χωρίς επιτυχία, όπως λέγεται.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook