Πρόκειται για τα πρώτα και μερικά από τα σημαντικότερα μελήματα της νέας κυβέρνησης: η είσπραξη των εισφορών και φόρων που έχει θεσπίσει η απερχόμενη κυβέρνηση με τον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου πλαισίου και το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, η είσπραξη των επόμενων δόσεων της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, η ομαλή ολοκλήρωση των εισπρακτικών ρυθμίσεων των ημιυπαίθριων και των αυθαιρέτων, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.gr, είναι μερικά από τα εισπρακτικά μέτωπα της νέας κυβέρνησης στα οποία δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ολιγωρίες ή αποτυχίες.


Ειδικότερα, η νέα κυβέρνηση έχει μπροστά της την είσπραξη των εξής φόρων και νέων χαρατσιών:

1. Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης: Αύριο λήγει η προθεσμία για την καταβολή της δεύτερης δόσης της εισφοράς. Πρόκειται για τη δόση που έπρεπε να εξοφληθεί έως το τέλος Οκτωβρίου αλλά δόθηκε παράταση λόγω της εμπλοκής στην έκδοση των σχετικών ειδοποιητηρίων από την απεργία των εργαζομένων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Η εισφορά αφορά στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2010 και δηλώθηκαν φέτος και κυμαίνεται από 1%-4% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Στο ίδιο πολυεκκαθαριστικό, υπάρχει το τέλος επιτηδεύματος, ύψους 300€, που αφορά πάνω από 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και όλες τις επιχειρήσεις καθώς και το ειδικό τέλος επί των στοιχείων πολυτελούς διαβίωσης, που επιβάλλεται σε όσους διαθέτουν αυτοκίνητο μεγαλύτερο των 2000 κυβικών εκατοστών, πισίνα, σκάφος αναψυχής, ελικόπτερο ή αεροσκάφος. Οι προσδοκώμενες εισπράξεις του ελληνικού δημοσίου από τις παραπάνω πηγές ανέρχονται συνολικά σε 1,6 δισ. ευρώ.

2. Τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ή όπως επισήμως λέγεται Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ): Η πρώτη δόση από το χαράτσι στα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος έχει αρχίσει ήδη να εισπράττεται.. Η δεύτερη δόση, θα σταλεί μαζί με τον τελευταίο λογαριασμό της ΔΕΗ για το 2011, είτε μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, είτε το αργότερο εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου του 2012. Στόχος είναι να εισπραχθούν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι που δεν πληρώσουν το τέλος κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησης του ακινήτου τους. Το τέλος βαρύνει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και ο ενοικιαστής οφείλει να το πληρώσει και να το συμψηφίσει στη συνέχεια με τα μισθώματα που καταβάλει τον ιδιοκτήτη. Αν διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε ένα ακίνητο λόγω της μη καταβολής του τέλους ή του λογαριασμού του ρεύματος τότε για την επανηλεκτροδότησή του απαιτείται να έχει προηγηθεί η εξόφλησή του τέλους.

3. Περαίωση: Πρόκειται για τη νέα διαδικασία που αφορά όσους έλαβαν ειδοποιητήριο να υπαχθούν στη αρχική ρύθμιση το 2010 και το αγνόησαν καθώς και νέες κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων που δεν είχαν τη δυνατότητα να υπαχθούν στη ρύθμιση Πρόκειται για: Επιχειρήσεις και εισηγμένες εταιρίες με τζίρο από 20 εκατ. έως 40 εκατ. ευρώ, που εξαιρέθηκαν από την αρχική ρύθμιση και ελεύθεροι επαγγελματίες με ατομική ακίνητη περιουσία μεγαλύτερη των 400.000 ευρώ. Οι προσδοκώμενες εισπράξεις είναι 850 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου.

4. Έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν εισπραχτεί οι δόσεις του φόρο εισοδήματος. Αυτό αφορά και τους τελευταίους που έλαβαν ή πρόκειται να λάβουν εκκαθαριστικό από την εφορία για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2010.

5. Τέλη κυκλοφορίας: Ξεκίνησε από την 1η Νοεμβρίου η αποστολή των σημειωμάτων για την παραλαβή του σήματος κυκλοφορίας από τις τράπεζες. Φέτος τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι αυξημένα κατά 10%, με προσδοκώμενες εισπράξεις περίπου 300 εκατ. ευρώ.

6. Αυθαίρετα – ημιυπαίθριοι: Νέα παράταση πήρε έως τις 30 Νοεμβρίου, η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους. Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει έως τώρα φέρει στο δημόσιο ταμείο περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Την ίδια ημερομηνία ολοκληρώνεται και η προθεσμία για την υποβολή των φακέλων υπαγωγής στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Από τη ρύθμιση «τακτοποίησης» των αυθαιρέτων έχει προϋπολογιστεί η είσπραξη 500 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook