Σήμερα ανακοινώνεται το όνομα του νέου Πρωθυπουργού της Ελλάδας καθώς όλα δείχνουν πως οριστικοποιείται η συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ως πλέον επικρατέστερος φαίνεται, παρά τις χθεσινές εμπλοκές, ο κ.Λουκάς Παπαδήμος, ενώ σε κατάσταση ετοιμότητας παραμένει ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Όμως, έτσι κι αλλιώς και οι δύο έχουν άμεση σχέση με τους βασικούς πιστωτές της χώρας και εκείνους που θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις για την εκταμίευση της 6ης αλλά και των άλλων δόσεων των δανείων.

Πιο συγκεκριμένα ο Λουκάς Παπαδήμος επι οκτώ ολόκληρα χρόνια (2002-2010) διετέλεσε αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης από τον Φεβρουάριο του 2010 είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το βιογραφικό του Λουκά Παπαδήμα

Γεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται από την Δεσφίνα Φωκίδας και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), απ\’ όπου αποφοίτησε το 1970, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρολογική Μηχανική (1972) και πραγματοποίησε διδακτορικό (1978) στα οικονομικά. Παράλληλα εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ. Το 1980 εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος (1985 – 1993). Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας παραμένοντας μέχρι το 2002.

 Το ίδιο έτος ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010.

Να σημειωθεί ότι έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 – 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 – 1995) κ.α.

 Το 2006 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2010 τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

Το βιογραφικό του Παναγιώτη Ρουμελιώτη

Είναι Καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο. Πτυχιούχος οικονομικών του 6oυ Τμήματος του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales), διδάκτωρ (doctorat 3e cycle) στις οικονομικές επιστήμες του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και διδάκτωρ (doctorat d’ Εtat) στις οικονομικές επιστήμες του Πανεπιστημίου του Παρισιού ΙΙ. Είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Προβλέψεων του Ευρωμεσογεικού Κόσμου (IPEMed – Institut de Prospective Economique du Monde Μéditerranéen).

Έχει διατελέσει Υπουργός Εμπορίου και Εθνικής Οικονομίας. Το 1989 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής και το 1997 ειδικός εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στη Διαδικασία Σταθερότητας στα Βαλκάνια. Το 2000 το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Συμβούλιο της Ε.Ε. τον εξέλεξαν πρόεδρο για τον Εκδημοκρατισμό και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Βαλκάνια.

Από το 2010 έχει ορισθεί ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook