Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επιδιώκουν να θέσουν σε λειτουργία από τον Δεκέμβριο το ενισχυμένο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο παρουσίαση που έγινε από την πλευρά του Ταμείου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν διαβουλεύσεις με επενδυτές και οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης σχετικά με τις δύο βασικές επιλογές, με τις οποίες επιδιώκουν να μετατρέψουν τους πόρους 440 δισ. ευρώ του Ταμείου – με βάση τις εγγυήσεις που έχουν δώσει οι χώρες της Ευρωζώνης – σε δυνατότητα παρεμβάσεων ύψους 1 τρισ. ευρώ.

Ο στόχος είναι να υπάρξει σημαντική «δύναμη πυρός» για την αντιμετώπιση της μεγάλης και επιδεινούμενης κρίσης χρέους, που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη.

Η πρώτη επιλογή για την ενίσχυση της του ΕΤΧΣ αφορά στην έκδοση «πιστοποιητικών μερικής προστασίας» για τους επενδυτές που αγοράζουν ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης τα οποία θεωρείται ότι έχουν κίνδυνο. Δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί αν τα πιστοποιητικά αυτά θα είναι συνδεδεμένα με τα ομόλογα ή θα διαπραγματεύονται ελεύθερα.

Η δεύτερη επιλογή αφορά στη δημιουργία ειδικών επενδυτικών οχημάτων για να προσελκυσθούν κεφάλαια εκτός της ευρωζώνης – από επενδυτικά κεφάλαια χωρών με υψηλά συναλλαγματικά αποθέματα και ιδιώτες επενδυτές.

«Και οι δύο επιλογές πετυχαίνουν το στόχο της διεύρυνσης της δυναμικότητας του ΕΤΧΣ χωρίς να αυξηθούν οι δεσμεύσεις των χωρών της ευρωζώνης για την παροχή εγγυήσεων», δήλωσε ο επικεφαλής του Ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook