Το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων επισκέφθηκε  ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) κ. Jean-Luis Barjol και ενημερώθηκε από τον Δ/ντή Δρ. Κ. Χαρτζουλάκη για τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου, τις δυνατότητες του πιστοποιημένου εργαστηρίου αναλύσεων του ελαιολάδου και τα σημαντικότερα ερευνητικά αποτελέσματα για την ελιά και το ελαιόλαδο (συστήματα διαχείρισης, άρδευση, λίπανση, φυτοπροστασία, ποιότητα και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, διαχείριση αποβλήτων, κλπ).

 Ο κ. Barjol εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άριστη συνεργασία του Ινστιτούτου με το ΔΣΕ και την συμβολή του στην βελτίωση της ελαιοκομίας και της ποιότητας του ελαιολάδου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και τόνισε το ενδιαφέρον του ΔΣΕ για συνεργασία, ιδιαίτερα μετά την αναβάθμιση του εργαστηρίου σε θέματα διασφάλισης της ποιότητας του ελαιολάδου.

Συζητήθηκαν η διαδικασία της επικείμενης πιστοποίησης της Ομάδας Οργανοληπτικού Ελέγχου του Ινστιτούτου από το ΔΣΕ και η οργάνωση στα Χανιά σε συνεργασία με το Ινστιτούτο διεθνούς σεμιναρίου για την ποιότητα και προώθηση του ελαιολάδου.

Στη συνέχεια ο κ. Barjol επισκέφθηκε σύγχρονες μονάδες παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου στη Κίσαμο και ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους για την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα στην εμπορία του extra παρθένου ελαιολάδου.

 Άκουσε με ενδιαφέρον τις προτάσεις τους για μείωση των ανώτερων ορίων για το extra παρθένο ελαιόλαδο (π.χ. οξύτητα στο 0.5, κλπ) και αυστηρότερο έλεγχο στην αγορά για προστασία του προϊόντος από την νοθεία αλλά και την ασφάλεια του καταναλωτή και τόνισε ότι θα τεθούν προς συζήτηση στο Συμβούλιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook