Σε νέα υψηλά σκαρφάλωσαν την Τρίτη οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων, με τους επενδυτές να εστιάζουν την προσοχή τους στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που ενδέχεται να οδηγήσουν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην παραίτησή του από την πρωθυπουργία.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς ενισχύθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 6,74%, του 5ετούς στο 6,78% και 2ετούς στο 6,26%, υψηλότερο επίπεδο από το 1999.

Το spread με τα γερμανικά ομόλογα διευρύνθηκε σε νέο επίπεδο-ρεκόρ, τις 496 μονάδες βάσης.

Ωστόσο, αργότερα αυτές οι πιέσεις υποχώρησαν, εν μέσω νέων φημών για παρέμβαση της ΕΚΤ.

Έτσι, το 10ετές ομόλογο υποχώρησε στο 6,62%, το 5ετές στο 6,65% και το 2ετές στο 6,03%. Το spread συρρικνώθηκε στις 481 μονάδες.

Tο ευρώ υποχώρησε, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, έως τα 1,3725 δολάρια, αλλά αργότερα ανέκαμψε στα 1,3770.

Η ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στη Βουλή και θα αφορά την έγκριση του ισολογισμού του 2010 είναι καθοριστικής σημασίας για το πολιτικό μέλλον του Μπερλουσκόνι.

Στην περίπτωση που ο ισολογισμός καταψηφιστεί -όπως έγινε πριν λίγες εβδομάδες- τότε ενδέχεται να παραιτηθεί άμεσα ή να λάβει εντολή από τον πρόεδρο της χώρας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Εάν πάλι ο ισολογισμός περάσει από τη Βουλή, τότε θα λάβει πίστωση χρόνου, δηλαδή μέχρι την έγκριση των μέτρων που ζητούν οι Βρυξέλλες. Άλλωστε, έχει ήδη συνδέσει την υπερψήφιση των μέτρων με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι ακύρωσε τη συμμετοχή του στη σύνοδο των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin), που θα γίνει στις Βρυξέλλες και επιστρέφει στη Ρώμη.

Η Κριστίν Λαγκάρντ από τη Μόσχα όπου βρέθηκε είπε ότι κλιμάκιο του ΔΝΤ θα πάει στην Ιταλία μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμα και εάν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι παραιτηθεί, η αβεβαιότητα για το πώς η Ιταλία θα διαχειριστεί την οικονομική κρίση δεν θα εξαλειφθεί. Τόσο ο ίδιος όσο και η Λέγκα του Βορρά επιμένουν ότι η μόνη εναλλακτική λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες, στις αρχές του 2012, γεγονός που σημαίνει ότι θα καθυστερήσει περισσότερο η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι Βρυξέλλες.

Σε μεγάλο βαθμό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα η Ιταλία συνδέονται με τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα, στην οποία το κρατικό χρέος είναι κοντά στα 2 τρισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να αποπληρώσει 40 δισ. σε ομόλογα, ενώ το 2012 περίπου 200 δισ. ευρώ.

Η ιταλική οικονομία είναι υπερβολικά μεγάλη ώστε η χώρα να έχει τη δυνατότητα να στηριχθεί με ένα σχέδιο διάσωσης σε περίπτωση χρεοκοπίας, δήλωσε σήμερα η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.

«Η Ιταλία γνωρίζει ότι δεδομένου του μεγέθους της χώρας δεν μπορεί να ελπίζει σε εξωτερική βοήθεια, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες στην Ιταλία αυτήν τη στιγμή», είπε προσερχόμενη στη συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων ξεπέρασαν τις αντίστοιχες των ισπανικών όταν ξέσπασε η ανοικτή κόντρα του Μπερλουσκόνι με τον υπουργό Οικονοικών Τζούλιο Τρεμόντι.

Χθες, Δευτέρα, όταν κυκλοφόρησαν φήμες για παραίτηση του Μπερλουσκόνι, το ιταλικό χρηματιστήριο σημείωσε μεγάλα κέρδη, για να περάσει αργότερα σε αρνητικό έδαφος όταν αυτές οι φήμες διαψεύσθηκαν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε το Reuters την προηγούμενη εβδομάδα και στην οποία συμμετείχαν 10 διαχειριστές κεφαλαίων, οι αποδόσεις των ομολόγων θα υποχωρήσουν κατά 1% εάν πέσει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

in.gr