Αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ενώ μένει να ξεπερασθούν ακόμη κάποια ζητήματα σχετικά με την αξίωση που έχει εγείρει η Ευρωζώνη για την έγγραφη δέσμευση του νέου πρωθυπουργού, όσο και των Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, για την εφαρμογή της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου. Στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία σημειώνουν πως τις επόμενες ώρες θα δοθεί το όνομα του νέου πρωθυπουργού.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι πρόκειται για τον Λουκά Παπαδήμο.

Στελέχη και από το ΠΑΣΟΚ και από τη Νέα Δημοκρατία σημειώνουν πως τις επόμενες ώρες εκτός από το όνομα του νέου πρωθυπουργού θα δοθεί και μια σαφής εικόνα για τη διάρκεια και το ρόλο της κυβέρνησης συνεργασίας και θα αποκρυσταλλωθεί ο τρόπος σύμπραξης των δύο μεγάλων κομμάτων σε αυτή.

Πάντως, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρουν πως -εκτός απρόοπτου- η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί αύριο Τετάρτη.

Θέμα εθνικής αξιοπρέπειας θέτει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, απέναντι στο αίτημα των Βρυξελλών για γραπτή δέσμευση από τους εταίρους της κυβέρνησης συνεργασίας για υλοποίηση της συμφωνίας της 26/27ης Οκτωβρίου.

«Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια. Έχω από καιρού και επανειλημμένα εξηγήσει γιατί, προκειμένου να προστατευτούν η ελληνική οικονομία και το ευρώ, έχει γίνει “αναπόφευκτη” η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Τις δηλώσεις αυτές δεν επιτρέπω σε κανέναν να τις θέτει σε αμφιβολία» ήταν η αυστηρή δήλωση του Αντώνη Σαμαρά.

Προς επίρρωση, συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ έλεγαν ότι «ο λόγος του κ. Σαμαρά όταν αναλαμβάνει είναι αρκετός, δεν δέχεται αμφισβήτηση με οποιοδήποτε τρόπο».

Ωστόσο οι Βρυξέλλες δεν φαίνεται να υποχωρούν, όπως δείχνει η άμεση απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν που ξεκαθαρίζει ότι «χωρίς έγγραφες δεσμεύσεις δεν υπάρχει 6η δόση».

Η αξίωση των Βρυξελλών περί γραπτής δέσμευσης για την τήρηση των όρων της συμφωνίας της 26/27ης Οκτωβρίου δημιούργησε επιπλέον αγκάθι στις δύσκολες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για τον πρωθυπουργό, την σύνθεση και το έργο της νέας κυβέρνησης συνεργασίας με τις πληροφορίες να λένε ότι αποτελεί έναν από τους λόγους που οι τελικές ανακοινώσεις φαίνεται να αναβάλλονται για αύριο, Τετάρτη.

Βάσει των ίδιων πηγών, η Νέα Δημοκρατία θεωρεί πως δεν είναι απαραίτητο να βάλει την υπογραφή της και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες προκειμένου να απαλειφθεί ο όρος αυτός ή να γίνει αποδεκτός με τη διασταλτική του ερμηνεία, δηλαδή μέσα από την ψήφο εμπιστοσύνης που θα δώσει η ΝΔ στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας.