Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει νέα μέτρα για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας.

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, με αφορμή των υποβάθμιση των τριών μεγάλων κυπριακών τραπεζών από τη Moody's, ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι η αστάθεια της ελληνικής οικονομίας επηρεάζει άμεσα την κυπριακή, λόγω της μεγάλης επέκτασης του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα.

Εξάλλου, ο κ. Καζαμίας χαρακτήρισε ανησυχητική, αν και υπερβολικά αυστηρή, τη διπλή υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας και των τραπεζών, λέγοντας ότι με την επιστροφή του, θα πρέπει η κυβέρνηση να επεξεργαστεί νέα μέτρα για βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας.

Η υποβάθμιση προκάλεσε νέες σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την κυβερνητική οικονομική πολιτική.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κάλεσε την κυβέρνηση τάχιστα να πάρει μέτρα, λέγοντας ότι αν ενεργήσει υπεύθυνα θα έχει την υποστήριξη της αντιπολίτευσης.

Σχολιάζοντας την υποβάθμιση τόσο της κυπριακής οικονομίας, όσο και των τριών κυπριακών τραπεζών, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η κατρακύλα των υποβαθμίσεων δεν έχει τελειωμό και «η κυβέρνηση ακόμα μασάει δάφνη για να βρει το χρησμό της σωτηρίας».

Ο κ. Καζαμίας, σχολιάζοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ανέφερε πως «οι οίκοι αξιολόγησης λαμβάνουν υπόψη όσα λέγονται στο εσωτερικό, δυστυχώς δεν είναι καθόλου βοηθητικό να βομβαρδίζεται καθημερινά η κυβέρνηση».

Όμως παρέμβαση για λήψη περαιτέρω μέτρων έκανε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος γενικά υποστηρίζει την κυβέρνηση.

Ο κ. Βασιλείου είπε ότι τα μέτρα που λήφθηκαν δεν είναι αρκετά και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει αμέσως σε πάγωμα των μισθών στο δημόσιο για δύο χρόνια, προσθέτοντας ότι όσο η κυβέρνηση καθυστερεί, οι επιπτώσεις στη συνέχεια θα είναι πολύ χειρότερες, με ενδεχόμενο να αναγκαστεί να μειώσει τους μισθούς κατά 20 μέχρι 30 τοις εκατό.

Στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης απάντησε και ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι (η αντιπολίτευση) ισοπεδώνει τα πάντα και κινδυνολογεί.


in.gr