Μια νέα έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα έρχεται να ενισχύσει τις επιστημονικές εικασίες ότι τα νεότερης γενιάς αντισυλληπτικά χάπια ενδεχομένως να αυξάνουν τις πιθανότητες σχηματισμού θρόμβων αίματος, συγκριτικά με τα παλαιότερα σκευάσματα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Canadian Medical Association Journal, Ισραηλινοί ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 330.000 Ισραηλινές και διαπίστωσαν ότι εκείνες που χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά χάπια με δροσπιρενόνη ήταν πιθανότερο, συγκριτικά με χρήστριες άλλων αντισυλληπτικών, να εκδηλώσουν φλεβικό θρομβοεμβολισμό.

Συνολικά, καταγράφηκαν περισσότερες από έξι περιπτώσεις φλεβικών θρόμβων ανά 10.000 χρήστριες αντισυλληπτικών, σε ετήσια βάση. Ο κίνδυνος ήταν 43% με 65% υψηλότερος για τα δισκία που περιείχαν δροσπιρενόνη (συνθετική εκδοχή της προγεστερόνης), συγκριτικά με τα χάπια δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να μεταφραστεί σε οκτώ με δέκα θρόμβους ανά 10.000 γυναίκες, ετησίως.

Ο φλεβικός θρομβοεμβολισμός είναι συχνότερος στα κάτω άκρα, αλλά οι θρόμβοι μπορούν μέσω της αιματικής κυκλοφορίας να «ταξιδέψουν» προς τους πνεύμονες προκαλώντας πνευμονική εμβολή.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα αντισυλληπτικά χάπια σχετίζονται με τον κίνδυνο εκδήλωσης θρόμβων αίματος», υπογραμμίζει η Δρ Σούζαν Σόλιμος του καναδικού Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, στο Μόντρεαλ που συνέταξε το συνοδευτικό κείμενο της μελέτης.

Προτείνει μάλιστα στις γυναίκες που σκέφτονται να επιλέξουν μια μέθοδο αντισύλληψης να κάνουν μια «ανοιχτή συζήτηση» με τον προσωπικό τους γιατρό συνυπολογίζοντας τα θετικά και τα αρνητικά κάθε μεθόδου.

Μια βασική παράμετρος που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι οι συνυπάρχοντες κίνδυνοι για θρόμβους αίματος, όπως η παχυσαρκία και η υπέρταση. Υπό αυτές τις συνθήκες ενδεχομένως να μην είναι σωστή η συνταγογράφηση αντισυλληπτικού νεότερης γενιάς.

Η Δρ Ναόμιθ Γκρονιτς που ηγήθηκε της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ισραήλ, στη Χάιφα, συμφωνεί με την Καναδή συνάδελφό της και τονίζει ότι η ηλικία είναι ένας καίριος παράγοντας που πρέπει να συνεκτιμάται. Στην μελέτη διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος θρόμβου αυξανόταν μετά την ηλικία των 25 ετών. Οι γυναίκες άνω των 35 ετών που είναι καπνίστριες (επίσης παράγοντας κινδύνου θρόμβωσης) συνήθως αποθαρρύνονται από τους γιατρούς να κάνουν χρήση αντισυλληπτικών χαπιών γενικώς.

Αμερικανική ανασκόπηση επί του θέματος
Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δημοσίευσε την τελευταία του έκθεση επί του θέματος.

Η ανάλυση βασίστηκε σε στοιχεία για περισσότερες από 800.000 Αμερικανίδες χρήστριες αντισυλληπτικών χαπιών το διάστημα 2001-2007 και διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος θρόμβων αίματος ήταν υψηλότερος για όσες έκαναν χρήση χαπιού που περιείχε την ουσία δροσπιρενόνη.

Σύμφωνα με τον FDA, ο κίνδυνος μεταφράζεται σε περίπου 10 περιπτώσεις θρόμβων ανά 10.000 γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά νεότερης γενιάς, συγκριτικά με έξι περιστατικά ανά 10.000 γυναίκες-χρήστριες παλαιότερων αντισυλληπτικών.

Το θέμα θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του οργανισμού στις 8 Δεκεμβρίου.

Αντιδράσεις της φαρμακοβιομηχανίας
Η Bayer HealthCare, παρασκευάστρια αντισυλληπτικών χαπιών νεότερης γενιάς δεν σχολίασε τα αποτελέσματα της ισραηλινής μελέτης, αλλά διευκρίνισε ότι οι δικές της έρευνες δεν έχουν αναδείξει αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης συνέπεια της χρήσης δροσπιρενόνης.

«Παλιά» και «νέα» αντισυλληπτικά
Η διαφορά μεταξύ των αντισυλληπτικών χαπιών νεότερης και παλαιότερης γενιάς έγκειται στη χρήση των διαφόρων μορφών προγεστερόνης. Τα δεύτερης γενιάς χάπια περιέχουν λενονοργεστρέλη ή νοργεστρέλη. Επειδή προκαλούν παρενέργειες όπως ακμή και τριχοφυΐα, αναπτύχθηκαν τα τρίτης γενιάς δισκία που συντέλεσαν στην πιθανότητα των προαναφερόμενων παρενεργειών.

Όμως, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρίτης γενιάς χάπια σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο θρόμβωσης σε σχέση με τα προηγούμενης γενιάς, γεγονός που σημαίνει ότι η επικινδυνότητα απορρέει από το είδος της προγεστερόνης που περιέχει το κάθε χάπι.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα παλαιότερης γενιάς αντισυλληπτικά ενδεχομένως να μην είναι εξίσου αποτελεσματικά στην πρόληψη μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Και η κύηση είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης θρόμβων αίματος.

Για κάθε 10.000 γυναίκες που κυοφορούν ετησίως, 20 θα εκδηλώσουν φλεβικούς θρόμβους. Η αντίστοιχη αναλογία για τις χρήστριες αντισυλληπτικών είναι έξι ανά 10.000 και τρεις ανά 10.000 γυναίκες που δεν κάνουν χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.

health.in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook