Τελικά οι ενδείξεις για μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) επιβεβαιώθηκαν.

Οι ειδικοί της αμερικανικής εταιρίας Noble, που έχουν αναλάβει για λογαριασμό της κυπριακής κυβέρνησης τις γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 12 εκτίμησαν ότι υπάρχει φυσικό αέριο που φθάνει τα 10 τρισ. κυβικά πόδια. Οι εκτιμήσεις έγιναν με βάσει τις μετρήσεις στο φρεάτιο, σε πολύ μικρή απόσταση από το φλοιό του κοιτάσματος.

Οι εργασίες στην πλατφόρμα αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 16 Νοεμβρίου και θα ακολουθήσουν επίσημες ανακοινώσεις. Και όλα αυτά την ώρα που η Οικονομία της Κύπρου δοκιμάζεται με τις συχνές υποτιμήσεις των κυπριακών τραπεζών από την Moody\’s και το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο να παραμένει διασπασμένο λόγω των ευθυνών που προέκυψαν στον Πρόεδρο κ. Δ. Χριστόφια για την φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Λεμεσού.

Ήδη, όπως έγινε γνωστό ο κ. Χριστόφιας δεν πρόκειται να διεκδικήσει και πάλι την προεδρία στις προεδρικές εκλογές του 2013, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση διά του κ. Μπαρόζο πιέζει τη Λευκωσία για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό στις αρχές του 2012, προτού δηλαδή αναλάβει η Κύπρος την Προεδρία της ΕΕ,

Σ΄ όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και ο κίνδυνος για την κυπριακή οικονομία από τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%, τη στιγμή που κυπριακές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα.

Τα ενθαρρυντικά νέα προέρχονται από τις γεωτρήσεις για το φυσικό αέριο, όπου η Κύπρος συνεργάζεται στενά με το Ισραήλ και το κυπριακό οικόπεδο εκτιμάται ότι περιέχει μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου, απ΄ ότι έχουν ορισμένα ισραηλινά κοιτάσματα, όπως για παράδειγμα το Dolphin 1 που βρίσκεται 110 χιλιόμετρα δυτικά της Χάίφα, με 550 δισ. εκατ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook