Το έργο του δεν θα είναι εύκολο. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα θα πρέπει να προχωρήσει σε περικοπές του προϋπολογισμού του Πενταγώνου άνω των 450 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επόμενη δεκαετία. Κοιτά, ξανακοιτά τα χαρτιά του και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες βρίσκεται πολύ κοντά στο να μειώσει τις δαπάνες σε κατηγορίες που κάποτε θεωρούνταν «ιερές και απαραβίαστες», όπως τις συντάξεις των στρατιωτικών και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, καθώς και σε περαιτέρω μείωση του αριθμού των μελών των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και τον περιορισμό στις αγορές νέων οπλικών συστημάτων.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, ο πρώην επικεφαλής προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, ο 73χρονος Πανέτα παραδέχθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι αντιμετωπίζει έντονες πολιτικές πιέσεις για να προχωρήσει σε περικοπές στις δαπάνες του Πενταγώνου, που διπλασιάστηκαν και έφθασαν τα 700 δισ. δολάρια ετησίως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει άλλος ένας γύρος κλεισίματος αρκετών βάσεων, μια κίνηση που θα αντιμετωπίσει την οργισμένη αντίδραση πολλών βουλευτών και γερουσιαστών στο Κογκρέσο οι οποίοι θα προσπαθήσουν να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας στις περιφέρειές τους.

Και επειδή 450 δισ. είναι αυτά, ο Πανέτα, που θεωρείται ένας από τους στενότερους συνεργάτες του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, εξετάζει την πιθανότητα μείωσης του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων που βρίσκονται στην Ευρώπη εξετάζοντας όμως την πιθανότητα να βοηθήσουν οι ΗΠΑ τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να βελτιώσουν τις δικές τους Ενοπλες Δυνάμεις. Αν πετύχει αυτό θα εξοικονομηθούν χρήματα για την αύξηση του αριθμού των αμερικανών στρατιωτών στην Ασία, μια προτεραιότητα του Λευκού Οίκου, καθώς και να διατηρήσει τις σημερινές δυνάμεις στον Περσικό Κόλπο έπειτα από την απόσυρση από το Ιράκ στα τέλη του χρόνου.

Στη συνέντευξή του στους «New York Times» ο Πανέτα ήταν προφανές ότι είχε στο μυαλό του τους αμερικανούς πολίτες που, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, έχουν εξουθενωθεί έπειτα από μια δεκαετία συνεχών πολέμων και πλέον ανησυχούν για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους. Προετοίμασε όμως ταυτόχρονα και τα μέλη μιας ειδικής διακομματικής επιτροπής που συνεστήθη για να προχωρήσει σε πρόσθετες περικοπές με στόχο τη μείωση του ελλείμματος.

 Εάν η επιτροπή αυτή δεν κατορθώσει να βρει από πού θα περικοπούν τα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια που χρειάζεται, τότε θα γίνουν αυτόματα περικοπές παντού και το Πεντάγωνο θα πρέπει να μειώσει κατά περίπου 450 δισ. τα έξοδά του για τα επόμενα δέκα χρόνια. Από τα 700 δισ. δολάρια που είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός του υπουργείου Αμυνας, τα 170 δισ. πηγαίνουν για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν – και εκεί είναι σίγουρο ότι θα γίνουν περικοπές. «Η δύναμή μας θα μειωθεί από τρεις αστυνομικούς σε δύο σε μερικές πολύ σκληρές γειτονιές», ενώ στο γραφείο πίσω του μπορεί πλέον κάποιος να διακρίνει αναμνηστικά από την επιχείρηση που οδήγησε στη δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν, την οποία είχε διευθύνει ο ίδιος ως διευθυντής, τότε, της CIA.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook