Το κατηγορηματικό «όχι» του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στην αξίωση των Βρυξελλών να δεσμευθεί εγγράφως ότι στηρίζει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και τη νέα δανειακή σύμβαση για τη χώρα μας θεωρείται ένας από τους λόγους για τους οποίους έχει καθυστερήσει η ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού και της σύνθεσης της κυβέρνησης συνεργασίας.

Προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο αυτό, δύο είναι τα πιθανά σενάρια που εξετάζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι υπήρξε επικοινωνία μεταξύ της Κομισιόν και της ΝΔ, με σκοπό την εκτόνωση της κρίσης.

Σύμφωνα με το Βήμα, η μία λύση που εξετάζεται είναι αντί για επιστολή προς τους εταίρους οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων που θα στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας να δώσουν γραπτή εντολή στον νέο πρωθυπουργό να εφαρμόσει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Μία δεύτερη επιλογή που μελετούν στελέχη της ΝΔ, σύμφωνα με τα Νέα, είναι να στείλει η νέα κυβέρνηση γραπτές διαβεβαιώσεις προς τις Βρυξέλλες.

Επίσης, με δεδομένη τη ρητή αναφορά του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν ότι η εκταμίευση της έκτης δόσης συνδέεται άμεσα με τις γραπτές δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς, πηγές από τη ΝΔ ανέφεραν ότι αν υπάρξει προσωρινό μπλόκο στην αποδέσμευση της δανειακής δόσης, αυτό θα αρθεί από τη στιγμή που η Βουλή θα εγκρίνει τη νέα σύμβαση με τη στήριξη και της ΝΔ, το αργότερο έως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Κατά τη Λεωφόρο Συγγρού, το χρονοδιάγραμμα αυτό προφυλάσσει τη χώρα και από τον κίνδυνο στάσης πληρωμών, εάν οι Βρυξέλλες εξακολουθήσουν έως τότε να επιδιώκουν την έγγραφη δέσμευση του κ. Σαμαρά.

Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, διαχώριζαν το αίτημα για από κοινού δέσμευση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας ότι θα εγκριθεί η συμφωνία των Βρυξελλών, με την κοινή συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων της Πορτογαλίας, καθώς εκείνη η συμφωνία αφορούσε, όπως τόνιζαν, τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων μετά τις εκλογές.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook