Την ίδια περίοδο που μειώνεται σταδιακά το ποσοστό των 15χρονων Ελλήνων που καπνίζουν τσιγάρα σε καθημερινή βάση, αυξάνεται σημαντικά το αντίστοιχο ποσοστό που κάνει χρήση χασίς. Παράλληλα σημαντική είναι και η αύξηση των μαθητών που καταναλώνουν οινοπνευματώδη σε εβδομαδιαία βάση.

Το στοιχεία αυτά προκύπτουν από την Πανελλήνια έρευνα (Έρευνα HBSC/WHO) του 2010 στους μαθητές εφηβικής ηλικίας για συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία η οποία διεξήχθη υπο την ευθύνη του Ερευνητικού Πανεπιστημονικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγειινής, απο τις κες Κοκκέβη Ά., Φωτίου Α., Ξανθάκη Μ., Καναβού Ε.

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έρευνας είναι :

Καπνός
Δύο στους πέντε 15χρονους εφήβους (42,1%) έχουν καπνίσει τσιγάρο τουλάχιστον μία φορά και ένας στους 10 (10,2%) καπνίζει καθημερινά με την πλειονότητα αυτών να καπνίζουν τουλάχιστον 6 τσιγάρα.

Διαχρονικά, από το 1998 στο 2010 παρατηρείται τάση μείωσης του ποσοστού των 15χρονων εφήβων που καπνίζουν καθημερινά (13,7% το 1998 και 10,2% το 2010).

Οινοπνευματώδη
Ένας στους τρεις 15χρονους καταναλώνει κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Καταναλώνουν οινοπνευματώδη περισσότερα αγόρια από ό,τι κορίτσια, ιδιαίτερα όσο αυξάνεται η συχνότητα και η ποσότητα που καταναλώνεται.

Ένα στα 4 αγόρια και ένα στα 5 κορίτσια ηλικίας 15 ετών πίνουν σε κάθε συνηθισμένη τους έξοδο τουλάχιστον 3 ποτά στη σειρά.

Δύο στους 5 εφήβους ηλικίας 15 ετών έχουν μεθύσει τουλάχιστον μία φορά.

Ένας στους 5 εφήβους ηλικίας 11-15 ετών αναφέρει ότι πολλοί φίλοι του πίνουν οινοπνευματώδη ποτά.

Συγκριτικά με το 2006, το 2010 έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των 15χρονων μαθητών που κατάναλώνουν οινοπνευματώδη σε εβδομαδιαία βάση.

Άλλες ουσίες
Χρήση κάνναβης έχουν κάνει το 7,2% των 15χρονων μαθητών (10,6% των αγοριών και 3,7% των κοριτσιών), ενώ τα 2/3 αυτών έχουν επαναλάβει τη χρήση 3 ή και περισσότερες φορές.

Διαχρονικά, καταγράφεται σημαντική αύξηση στη χρήση κάνναβης στους 15χρονους από 3,7% το 2006 στο 7,2% το 2010.

Χρήση κάποιας άλλης παράνομης ουσίας εκτός κάνναβης και έκσταση έχουν κάνει τουλάχιστον μία φορά το 3,1% των 15χρονων εφήβων.

Χρήση εισπνεόμενων ουσιών έχουν κάνει τουλάχιστον μία φορά το 8% των 15χρονων εφήβων.

Χρήση ηρεμιστικών/υπνωτικών φαρμάκων (χωρίς τη σύσταση γιατρού) έχουν κάνει το 3% των 15χρονων μαθητών.

Μεθοδολογία

Στην έρευνα συμμετέχει αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 4.500 μαθητών ηλικίας 11, 13 και 15 ετών. Η συλλογή των στοιχείων γίνεται με τη χρήση ανώνυμου, αυτοσυμπληρούμενου ερωτηματολογίου που χορηγείται μέσα στην τάξη, χωρίς την παρουσία εκπαιδευτικού. Η συμμετοχή των σχολείων και των μαθητών στην έρευνα είναι προαιρετική.

Επιδημιολογικές έρευνες


Οι επιδημιολογικές έρευνες ξεκίνησαν το 1984 από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι έρευνες αυτές πραγματοποιήθηκαν σε πανελλήνια δείγματα του γενικού (12-64 ετών) και του μαθητικού πληθυσμού (13-18 ετών) και προσέφεραν για πρώτη φορά μια αντικειμενική εικόνα για την έκταση και τη φύση του φαινόμενου της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στη χώρα μας.

Οι έρευνες αυτές επαναλαμβάνονται έκτοτε από τον Τομέα επιδημιολογικών & ψυχοκοινωνικών ερευνών του ΕΠΙΨΥ, σε σταθερά διαστήματα (σχεδόν ανά τετραετία). Επιπλέον, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο Τομέας ανέλαβε την ευθύνη υλοποίησης στη χώρα της Πανευρωπαϊκής έρευνας ESPAD για τη χρηση εξαρτησιογόνων ουσιών από τους μαθητές και της Διακρατικής έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ερευνητικού προγράμματος Health Behaviour in School aged Children (HBSC/WHO).

Τα τελευταία χρόνια η υλοποίηση των παραπάνω ερευνών έχει επεκταθεί σε αντιπροσωπευτικά δείγματα πληθυσμού αρκετών νομών της Ελλάδας σε συνεργασία με τα κατά τόπους Κέντρα Πρόληψης και με τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα του ΕΠΙΨΥ

Flashnews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook