Στην κρίση της ελληνικής οικονομίας ήταν αφιερωμένη η τηλεοπτική εκπομπή «Insight» του αυστραλιανού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου της SBS, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί η διάλυση της ευρωζώνης αλλά ούτε η έξοδος της Ελλάδας από αυτήν.

Στο πάνελ της εκπομπής ήταν καλεσμένοι ο κ. Βαρουφάκης, Έλληνας οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, αλλά και σημαντικοί οικονομολόγοι και απλοί έλληνες πολίτες.

Όπως διαπίστωσαν οι οικονομολόγοι το οικοδόμημα της ευρωζώνης αποδείχθηκε εξαιρετικά εύθραυστο και μεγάλο λάθος για όλα τα μέλη της.

Θεωρείται δε «μεγάλο λάθος η διαχείριση της κρίσης ως κρίση ρευστότητας», η οποία «αντιμετωπίστηκε με τη συνεχή χορήγηση δανείων με υψηλότατα επιτόκια, βυθίζοντας όλο και περισσότερο τις χρεοκοπημένες χώρες στα χρέη και στην ύφεση».

Η έξοδος από την ευρωζώνη και η επιστροφή στη δραχμή, στην περίπτωση της Ελλάδας, σχολιάζεται ότι θα διαμορφώσει «οικονομία δύο ταχυτήτων, με προεξάρχουσα τη μαύρη οικονομία» και «δραματική επιδείνωση της ποιότητας ζωής», ενώ το "κούρεμα", στο πλαίσιο της ευρωζώνης, αποτελεί τη μοναδική ελπίδα για μελλοντική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, τονίζεται ότι η «γραφειοκρατία, η διαφθορά σε όλα τα επίπεδα και η αποτυχία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών του κράτους αλλά και του συνόλου του πολιτικού συστήματος θεωρούνται τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας», η οποία «πλήττεται βάναυσα χωρίς προοπτική εξόδου από την κρίση, δεδομένου ότι τα μέτρα λιτότητας αποδυνάμωσαν ανεπανόρθωτα την οικονομία, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αναπτυξιακά έργα και επενδύσεις, τις μοναδικές κινητήριες δυνάμεις για μια οικονομία σε κρίση».