Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Ηρακλείου κάνει γνωστό ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στο Νομό Ηρακλείου ολοκληρώθηκαν για τη φετινή περίοδο.

Το καλοκαίρι επικράτησαν σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες, ιδανικές για την ανάπτυξη του δακοπληθυσμού (απουσία ακραίων θερμοκρασιών-καύσωνες, ευνοϊκή σχετική υγρασία, απουσία ισχυρών ανέμων).

Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου σ’ ολόκληρο το Νομό μπορεί να ξεκινήσει από αύριο 10-11-2011 εκτός από τα Δ.Δ. Αυλής, Κασσάνων, Καραβάδω, Καστελλιανών, Ινίου του Δήμου Μινώα – Πεδιάδας και τα Δ.Δ. των Δήμων Φαιστού και Γόρτυνας στα οποίο η αντίστοιχη ημερομηνία είναι 20/11/2011, διότι εκεί ο τελευταίος ψεκασμός ολοκληρώθηκε αργότερα.

Σε περιοχές με υψηλό ποσοστό καρποφορίας, όπου ενδέχεται η συγκομιδή να γίνει όψιμα και αν επικρατήσει καλός καιρός να υπάρξουν δακοπληθυσμοί και ίσως προκληθούν ζημιές στον ελαιόκαρπο, εφιστάται η προσοχή στους παραγωγούς εάν διαπιστώσουν πρόβλημα να διενεργήσουν ψεκασμό κάλυψης με dimethoate πάντα σε συνεννόηση με το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης της περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται το χρονικό περιθώριο των 21 ημερών από το τέλος του ψεκασμού καλύψεως μέχρι τη συγκομιδή εφόσον χρησιμοποιηθεί το εντομοκτόνο dimethoate.

Παρακαλούνται οι ελαιοτριβείς του Νομού να ακολουθήσουν πιστά το χρονοδιάγραμμα που υποδεικνύεται από την υπηρεσία μας για την έναρξη λειτουργίας των μονάδων τους, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

Σας υπενθυμίζουμε ότι, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλο το Ν. Ηρακλείου σε επίπεδο παραγωγού για τον προσδιορισμό των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook