Χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) κ. Τσαρλς Νταλάρα.

«Θα χρειασθούν μερικές εβδομάδες για να φθάσουμε σε μία συμφωνία, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να την εφαρμόσουμε για το μέλλον της Ελλάδας, επειδή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ελάφρυνση του βάρους της και για τη σταθεροποίηση της Ευρώπης γενικότερα», δήλωσε ο κ. Νταλάρα στο Ρόιτερς, στο περιθώριο των εργασιών συνεδρίου που οργάνωσε το IIF στο Πεκίνο.

Το IIF, που εκπροσωπεί τις τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο, συμφώνησε στη μείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 50% κατά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης στις 27 Οκτωβρίου, αλλά πρέπει να καθορισθούν σημαντικές λεπτομέρειες, όπως το επιτόκιο των νέων ομολόγων που θα εκδώσει η Ελλάδα, στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε μία συμφωνία για τις λεπτομέρειες του νέου χρέους, αυτό είναι το κλειδί», πρόσθεσε ο κ. Νταλάρα.

Τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών ανέρχονται σε 206 δις ευρώ και μία μείωση της αξίας τους κατά 50% σημαίνει μείωση του χρέους της Ελλάδας κατά περίπου 100 δις. ευρώ.

Ο κ. Νταλάρα επιβεβαίωσε πρόσφατη δήλωσή του ότι περιμένει «ισχυρή συμμετοχή» των ιδιωτών στη συμφωνία για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, ενώ τόνισε ότι αυτή θα εξαρτηθεί και από το υπό διαμόρφωση τριετές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

«Θα κάνουμε σημαντική πρόοδο στις προσεχείς λίγες εβδομάδες, αλλά δυστυχώς η τελική προσφορά θα εξαρτηθεί εν μέρει και από το νέο τριετές πρόγραμμα που διαμορφώνεται μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της Ελλάδας», είπε ο επικεφαλής του IIF, σύμφωνα με δημοσίευμα στο tovima.gr προσθέτοντας: «Θα προχωρούμε από τεχνικής και χρηματοπιστωτικής πλευράς, καθώς η Κυβέρνηση θα προχωρά με τους εταίρους της στην Ευρώπη και το ΔΝΤ από πολιτικής πλευράς».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook