Ο Αντζελίνο Αλφάνο, νυν ηγέτης του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι «Λαός της Ελευθερίας» (PDL) και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Ιταλίας, «βρίσκεται στην πρώτη θέση για να ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές».
Το «δαχτυλίδι» της διαδοχής στον ηλικίας μόλις 41 ετών Αλφάνο, έδωσε ο ίδιος ο «Καβαλιέρε», κατονομάζοντάς τον σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε στο Canale 5.

Ο νέος πολιτικός διατηρεί στενούς δεσμούς με τον υπό παραίτηση μεγιστάνα, καθώς, ως υπουργός Δικαιοσύνης, έστησε μία νομική ασπίδα προστασίας του Μπερλουσκόνι (τον διαβόητο «νόμο Αλφάνο») για να παραγράφονται και να μην φτάνουν ποτέ στα δικαστήρια οι υποθέσεις διαφθοράς που βαρύνουν τον «Καβαλιέρε» - αν και η ιταλική Δικαιοσύνη έχει καταφέρει να τον φέρει στο σκαμνί, σε δίκες που εκκρεμμούν.

Δικηγόρος από τη Σικελία, ο Αλφάνο είναι οπαδός και συνεργάτης του Μπερλουσκόνι ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '90 και΄ανέλαβε την ηγεσία του (ακόμη) κυβερνητικού κόμματος φέτος το καλοκαίρι, μετά την ήττα σε τοπικές εκλογές στο Μιλάνο και τη Νάπολη.

Ωστόσο υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι τρεις επίδοξοι δελφίνοι της ιταλικής Δεξιάς για την μετά τον «Καβαλιέρε» εποχή.

Ενας είναι ο 68χρονος Μάριο Μόντι, ο οποίος απέκτησε το παρατσούκλι «σούπερ Μάριο», από το γνωστό ήρωα βίντεογκέημ, την περίοδο που υπηρέτησε ως Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αρμοδιότητα τον Ανταγωνισμό. Τότε (1999 - 2004) ο Μόντι τα έβαλε με τους πανίσχυρους τραπεζίτες της Γερμανίας και εμπόδισε, μεταξύ άλλων, την συγχώνευση της General Electric με την Honeywell.

Πρώην καθηγητής Οικονομικών από τη Λομβαρδία, ο Μόντι διαθέτει μεγάλη εμπειρία από τις Βρυξέλλες, αλλά δεν διαθέτει ισχυρά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό. Του έχει πλέξει το εγκώμιο ο νεοφασίστας πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Τζιανφράνκο Φίνι, αποκαλώντας τον «μία από τις προσωπικότητες της Ιταλίας που απολαμβάνουν υψηλό κύρος διεθνώς».

Αλλος επίδοξος ηγέτης της ιταλικής Δεξιάς είναι ο Τζιάνι Λέτα, το «δεξί χέρι», κατά πολλούς, του Μπερλουσκόνι. Πρώην δημοσιογράφος και τηλεοπτικός παρουσιαστής, ο 76χρονος Λέτα ( ένα χρόνο μεγαλύτερος του «Καβαλιέρε» ) ήταν υποψήφιος πρόεδρος της Ιταλίας το 2006, αλλά έχασε από τον υποψήφιο της Κεντροαριστεράς, το νυν πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Τέλος, φιλοδοξίες να γίνει πρωθυπουργός λέγεται ότι έχει και ο πρόεδρος της Γερουσίας Ρενάτο Σκιφάνι, 61 ετών. Πρώην δικηγόρος από τη Σικελία, όπως και ο Αλφάνο, ο Σκιφάνι δεν είναι τόσο κοντά στον απερχόμενο πρωθυπουργό, τον οποίον όμως έχει υπηρετήσει σε διάφορα κομματικά και πολιτικά πόστα τα τελευταία 20 χρόνια. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, αν χηρεύσει η θέση του προέδρου της χώρας ο πρόεδρος της Γερουσίας αναλαμβάνει αυτόματα το ύπατο αξίωμα.