Ακτιβιστές δήλωσαν σήμερα οτι συριακές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν έξι ανθρώπους στην επαρχία Χάμα , ενώ χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους πολλών πόλεων της χώρας απαιτώντας την αποπομπή του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

«Κατά τις πρώτες πληροφορίες έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Χάμα καθώς οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας συνέχισαν να βομβαρδίζουν συνοικίες στην επαρχία», δήλωσε ο ακτιβιστής Ομαρ Ιντλίμπι, ο οποίος εδρεύει στο Λίβανο.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας διέλυσαν διαδηλωτές στην παράκτια πόλη Λαττάκεια οι οποίοι εξέφραζαν την υποστήριξή τους στους πολίτες της Χομς. Διαδήλωση σημειώθηκε και στη νότια επαρχία Ντεράα.

Εξάλλου τέσσερις άμαχοι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν σήμερα σε μια συνοικία της Δαμασκού και στην Ινχέλ, στην επαρχία Ντεράα, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Ενας πολίτης σκοτώθηκε από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη συνοικία Μπαρζέχ της Δαμασκού», ενώ «τρεις πολίτες, ανάμεσά τους ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες των δυνάμεων του καθεστώτος και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν στην Ινχέλ», ανέφερε η ΜΚΟ.

Στο μεταξύ στο Κάιρο μια ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε στα μέλη μιας αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης έξω από την έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, όπου η αντιπροσωπεία επρόκειτο να συναντηθεί με το γενικό του γραμματέα.

Οι διαδηλωτές υποστήριξαν ότι επιτέθηκαν στα μέλη της αντιπολίτευσης διότι δεν εκπροσωπούν τη Συρία.

Μόνο ένα μέλος της αντιπροσωπείας, ο Χάσαν Αμπντελ Αζίμ, συντονιστής της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού, κατάφερε να μπει στον Αραβικό Σύνδεσμο και να συναντηθεί με τον γενικό του γραμματέα Νάμπιλ αλ Αράμπι, είπαν ακτιβιστές.

Παράλληλα, ένας εξάδελφος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, ο Ριμπάλ αλ Ασαντ, σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα απέδωσε το γεγονός ότι συνεχίζονται οι ταραχές στη Συρία στο γεγονός ότι η αντιπολίτευση είναι διχασμένη.

Στις δηλώσεις του, που δημοσιεύει μια αλγερινή εφημερίδα, η Αλ Χαμπάρ, ο Ριμπάλ αλ Ασαντ είπε ότι εάν η αντιπολίτευση ήταν ενωμένη θα μπορούσε να ενθαρρύνει το στρατό να ταχθεί με τους διαδηλωτές και να ανατρέψει τον Σύρο πρόεδρο.

«Οι αξιωματικοί του στρατού δεν θα λάβουν μια απόφαση να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ όσο αντιμετωπίζουν μια διχασμένη αντιπολίτευση», επισήμανε.

Ο Ριμπάλ είναι γιος του Ριφάατ αλ Ασαντ, ο οποίος κατηγορείται πως ηγήθηκε της σφαγής του 1982 στην πόλη Χάμα για την καταστολή μιας σουνιτικής εξέγερσης με 20.000 ως 30.000 νεκρούς. Ο Ριφάατ αναγκάστηκε να φύγει εξόριστος στα τέλη της δεκαετίας του 1980 μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα να ανατρέψει τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον τότε πρόεδρο Χάφεζ αλ Ασαντ.