Τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας εξέφρασε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φούλε στον υπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Τουρκίας με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στις Βρυξέλλες.

Σε ότι αφορά στις συνομιλίες για την εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή, επισημαίνεται ότι οι δύο πλευρές «χαιρέτησαν την ενθαρρυντική πρόοδο», την οποία διαπίστωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κατά την πρόσφατη συνάντηση των κ.κ. Χριστόφια και Ερογλου στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι κ.κ. Φούλε και Μπαγίς συμφώνησαν ότι ο «καθορισμός θετικής ατζέντας», όπως προβλέπεται στην έκθεση προόδου της Επιτροπής για την Τουρκία, είναι ο κατάλληλος δρόμος προκειμένου να δοθεί ένα νέο «μομέντουμ» στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Συμφωνήθηκε ακόμη ότι αυτή η «θετική ατζέντα» δεν πρόκειται να αντικαταστήσει, αλλά θα συμπληρώσει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Όπως υπογραμμίζεται, ο κ. Φούλε επανέλαβε ότι η Τουρκία παραμένει χώρα κλειδί για την ΕΕ και ότι η ενταξιακή διαδικασία παραμένει το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για το πλαίσιο των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

Στις 17-18 Νοεμβρίου ο κ. Φούλε και ο επίτροπος εμπορίου Κάρελ Ντε Χουχτ θα μεταβούν στην Τουρκία, προκειμένου να συζητήσουν με τις τουρκικές αρχές «σημαντικά θέματα εμπορίου», τη συνεργασία για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, την ευθυγράμμιση με το κοινοτικό κεκτημένο για τα υπό διαπραγμάτευση κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, το ζήτημα των θεωρήσεων καθώς και θέματα μετανάστευσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook