Το σχέδιο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς την Πορτογαλία δεν θα χρειαστεί να ενισχυθεί, όπως δήλωσε σήμερα από τη Λισαβόνα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν πιστεύω ότι η Πορτογαλία θα χρειαστεί βοήθεια που θα ξεπερνά τα 78 δισεκατομμύρια ευρώ», ποσό που δόθηκε τον Μάιο στη χώρα στο πλαίσιο διάσωσής της, δήλωσε ο Γιούνκερ έπειτα από τη συνάντησή του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο. «Δεν θα υπάρξει ποτέ ευρώ χωρίς την Πορτογαλία», υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι είναι «πολύ ικανοποιημένος από τις προσπάθειες της Πορτογαλίας».

Η αποστολή της τρόικας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ), που θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες, αναμένεται να αποφασίσει για την καταβολή της τρίτης δόσης του δανείου προς την Πορτογαλία, ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ.

Ο Πάσος Κοέλιο είχε πρόσφατα δηλώσει ότι η κυβέρνησή του θα αδράξει την ευκαιρία αυτή για να ζητήσει «προσαρμογές» και μεγαλύτερη «ευελιξία» στο οικονομικό πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμόσει. «Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για επαναδιαπραγμάτευση των ποσών, των στόχων ή των χρονοδιαγραμμάτων», διευκρίνισε χθες Τρίτη από τη μεριά του ο Γιούνκερ. «Η Πορτογαλία εφαρμόζει το πρόγραμμά της και επαναλαμβάνει ότι όλοι οι στόχοι της θα επιτευχθούν», υπογράμμισε σήμερα ο Πάσος Κοέλιο.

Σύμφωνα πάντως με τον Γιούνκερ, «θα χρειαστούν κάποιες τεχνικές προσαρμογές». «Όμως δεν μπορώ να πω ότι θα ταχθούμε υπέρ μίας επιβράδυνσης των προσπαθειών ή μίας αύξησης του ποσού. Οι στόχοι πρέπει να γίνουν σεβαστοί», επεσήμανε.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook