Μετά την αποτυχημένη επιλογή των νεόκοπων Anne Hathaway και James Franco στα φετινά Όσκαρ, οι παραγωγοί προσανατολίστηκαν ξανά σε πρόσωπα της παλιάς σχολής για την τελετή του 2012.

Ο παραγωγός των Όσκαρ Brett Ratner πρότείνε στην Ακαδημία ως παρουσιαστή τον Eddie Murphy. Οι δύο τους γνωρίζονταν ήδη καλά, μιας και ο Ratner είναι ο σκηνοθέτης της νέας ταινίας "Πως να κλέψετε έναν ουρανοξύστη" στην οποία πρωταγωνιστεί ο Eddie, μαζί με τον Ben Stiller και προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Ο Eddie Murphy αποσύρθηκε χτες από οικοδεσπότης της διοργάνωσης, μία μερα μετά την παραίτηση του παραγωγού του Brett Ratner από την διοργάνωση.

Ο παραγωγός φαίνεται να έκανε δημόσιους χαρακτηρισμούς που δυσαρέστησαν την Ακαδημία. Συγκεκριμένα, ο Brett Ratner σε μία δημόσια συνέντευξη μετά την προβολή της ταινίας του με τον Eddie Murphy απέδωσε συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς στους gay απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τις πρόβες.

"Καταλαβαίνω, πολύ καλά τις αποφάσεις και των δύο πλευρών, όπως και την απόφαση διαφορετικών παραγωγών για την διοργάνωση. Ανυπομονοπύσα πραγματικά να συμμετέχω στην διοργάνωση για την οποία τόσο οι παραγωγοί όσο και οι συγγραφική ομάδα είχε αρχίσει να προετοιμάζεται., αλλά είμαι σίγουρος πως η νέα ομάδα παραγωγής θα κάνει εξίσου υπέροχη δουλειά." είπε ο Eddie Murphy Την παραίτηση του οποίου περίμεναν πολλοί λόγω της συνεργασίας του με τον παραγωγό, ωστόσο κάποιοι θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο παίρνει το μέρος του.