Τελικά το δολάριο κατάφερε να αναδειχτεί σε πρωταγωνιστής καταγράφοντας σημαντική άνοδο σε ένα περιβάλλον μαζικών ρευστοποιήσεων στις επενδύσεις ρίσκου. Επιθετικές ρευστοποιήσεις απαντήθηκαν και τον Οκτώβρη με τον Νοέμβρη τελικά να βελτιώνονται οι προοπτικές του δολαρίου.

Σημαντικό πλήγμα δέχτηκαν, χθες, τα νομίσματα της ομάδας G10 με εξαίρεση το γιεν, ενώ περισσότερο εκτεθειμένα στο αρνητικό επενδυτικό συναίσθημα ήταν τα νομίσματα υψηλών αποδόσεων.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε το δολάριο Νέας Ζηλανδίας, το οποίο αποδυναμώθηκε και με τη συνδρομή αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων και των αποθαρρυντικών δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών English και του Bollard της Τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας. Το δολάριο Αυστραλίας φαίνεται ότι βρίσκεται μια ανάσα από το να υποχωρήσει κάτω από την ισότητα, επιβεβαιώνοντας τις θέσεις μας για πώληση του νομίσματος έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και του ευρώ.

Η σημαντικότερη ανακοίνωση της ημέρας, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM και δημοσίευμα στο zougla.gr, είναι η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας για τη νομισματική πολιτική αν και δεν αναμένεται κάποια μεταβολή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και στα επιτόκια.

Επομένως, η αγορά συναλλάγματος θα καθοριστεί και πάλι από τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία. Δημοσίευμα της βρετανικής Guardian αναφέρει ότι Γερμανία και Γαλλία επεξεργάζονται τη διάσπαση της Ευρωζώνης υπό το φόβο του «ντόμινο» της κρίσης προς τον πυρήνα της Ένωσης. Αμφιβάλουμε αν νομιμοποιείται μια τέτοια άποψη, αν και η επίδραση ενός τέτοιου αρνητικού δημοσιεύματος είναι σημαντική.

Ο φόβος είναι αυτός που καθοδηγεί τις αγορές και ένα τέτοιο δημοσίευμα σε συνδυασμό με τη διεύρυνση στις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας σε επίπεδα ρεκόρ επιτείνουν τις ανησυχίες για μαζική μετάδοση της κρίσης. Στο γεωπολιτικό επίπεδο, το Ιράν ετοιμάζεται να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με σχετική έκθεση της ΙΑΕΑ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook