Τον προβληματισμό του εκφράζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωπόνων Χανίων και γενικός γραμματέας Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης, Λευτέρης Ντουντουνάκης, για την πρόσφατη απόφαση που αφορά τις «προδιαγραφές κτιριακών εγκαταστάσεων συσκευαστηρίων – τυποποιητηρίων νωπών οπωροκηπευτικών», με την οποία κινδυνεύει να κλείσει μεγάλος αριθμός συσκευαστηρίων στα Χανιά, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ολιγοπωλίων στην αγορά εσπεριδοειδών και αβοκάντο.

Ειδικότερα ο κ. Ντουντουνάκηςσε ανακοίνωσή του  υποστηρίζει τα εξής:

«Προβληματισμό και ανησυχία δημιουργεί σε πολλούς μικρομεσαίους συσκευαστές – εμπόρους και παραγωγούς οπωροκηπευτικών η ενέργεια της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων να τους αποστείλει απόφαση για τις ‘’προδιαγραφές κτιριακών εγκαταστάσεων συσκευαστηρίων – τυποποιητηρίων νωπών οπωροκηπευτικών’’.

Προφανώς όσοι δεν συμμορφωθούν – κυρίως επειδή αδυνατούν οικονομικά – κινδυνεύουν σοβαρά να τους αφαιρεθούν οι (προσωρινοί ) κωδικοί μητρώου εμπόρων νωπών οπωροκηπευτικών που τους έχουν εδώ και πολλά χρόνια χορηγηθεί και να βρεθούν ξαφνικά εκτός αγοράς.

Σε πρώτη προσέγγιση η απόφαση φαίνεται να κινείται στη σωστή κατεύθυνση διότι πρέπει επιτέλους να υπάρχουν και να εφαρμόζονται νόμοι και κανόνες στην αγορά οπωροκηπευτικών.

Στη πράξη όμως η εφαρμογή της απόφασης αυτής στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, φοβόμαστε ότι μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.

Διότι μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο και την αδρανοποίηση πολλών συσκευαστηρίων και τη δημιουργία ολιγοπωλίων στην αγορά εσπεριδοειδών και αβοκάντο στα Χανιά με πολύ αρνητικές συνέπειες για τους παραγωγούς.

Ενδεχόμενα πολύ λίγα συσκευαστήρια κάποιες φορές να νοθεύουν με διάφορες πρακτικές τον υγιή ανταγωνισμό, αλλά πολύ φοβόμαστε ότι εδώ μαζί με τα ξηρά κινδυνεύουν να καούν και τα χλωρά.

Για αυτό προβληματιζόμαστε για τα κίνητρα και τις σκοπιμότητες αυτής της απόφασης – έστω και χωρίς καταληκτική ημερομηνία – και μάλιστα στην αρχή της νέας εμπορικής σεζόν σε εσπεριδοειδή και αβοκάντο.

Πιστεύουμε ότι η αναβάθμιση, ο εκσυγχρονισμός και η αναγκαία συνένωση – μεγέθυνση των συσκευαστηρίων του νομού είναι πολύ δύσκολη με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες και τις μεγάλες στρεβλώσεις της αγοράς.

Μπορεί να γίνει μόνο μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων και επαρκούς τραπεζικής χρηματοδότησης (που σήμερα δίνεται με το σταγονόμετρο) και όχι με αιφνιδιαστικές αποφάσεις της δημόσιας διοίκησης που μπορούν να μετατρέψουν τους ενδιαφερόμενους σε «όμηρους».

Πιστεύουμε ότι αυτοί που λένε ότι θέλουν να επιβάλουν – και σωστά – συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στα τυποποιητήρια – συσκευαστήρια, πρέπει να καταπιαστούν και με τις υπόλοιπες στρεβλώσεις όπως:

1. την τυχόν ανασφάλιστη εργασία και την τυχόν καταστρατήγηση των ωραρίων εργασίας στα συσκευαστήρια,
2. τη νοθεία των κρητικών εσπεριδοειδών (π.χ. τις ναβελίνες Πελοποννήσου που βαφτίζονται κρητικά νιού χωλ)
3. τη συγκομιδή και εμπορία φρούτων που δεν έχουν τα απαραίτητα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά
4. τις πολλές ακάλυπτες επιταγές και
4. κυρίως στον διεξοδικό έλεγχο των τεράστιων ποσών από τη χυμοποίηση των εσπεριδοειδών που μέσω της ενιαίας ενίσχυσης αντί να πάνε στους παραγωγούς πήγαν και εξακολουθούν να πηγαίνουν στους εμπόρους.

Προτείνουμε να γίνει το συντομότερο για το θέμα αυτό σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, των αιρετών εκπροσώπων γεωπόνων, παραγωγών, μικρών εμπόρων – συσκευαστών και υπηρεσιακών παραγόντων που γνωρίζουν το θέμα και να παρθούν μόνιμες και εφαρμόσιμες αποφάσεις.

Θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να σκύψουμε όλοι με περισσότερη προσοχή και υπευθυνότητα στα πολλά προβλήματα τόσο των παραγωγών οπωροκηπευτικών όσο και σε αυτά των μικρομεσαίων εμπόρων – συσκευαστών».

(agrotypos.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook