Μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις τους αποφάσισαν οι γιατροί να αναστείλουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους με τον ΟΠΑΔ από την 1η Δεκεμβρίου 2011 κάτι που πρακτικά σημαίνει για τον κάθε ασφαλισμένο ότι ο γιατρός που έχει αναστείλει τη σύμβασή του με τον ΟΠΑΔ θα αμοίβεται από τον ασθενή σύμφωνα με το κρατικό τιμολόγιο και ο ασφαλισμένος με την απόδειξη παροχής υπηρεσιών θα υποβάλει δαπάνη στον ΟΠΑΔ.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων προέβει σ\’αυτή την απόφαση καθώς όπως αναφέρει με ανακοίνωσή του, η οργάνωση της ενοποίησης των Ταμείων του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ δυστυχώς αποδεικνύεται τελείως αναξιόπιστη καθώς υπάρχει μείωση τουλάχιστον κατά 40% των πόρων που διατίθενται.

Επακόλουθο των παραπάνω σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε είναι ότι, κανείς γιατρός συμβεβλημένος με τον ΟΠΑΔ δεν είναι σίγουρος για την επαγγελματική σχέση του με αυτό το Ταμείο, και τους όρους με τους οποίους προσφέρει τις υπηρεσίες του. Επιπλέον είναι γνωστό ότι από την 1η Ιανουαρίου 2012, έτσι ή αλλιώς, ο ΟΠΑΔ θα καταργηθεί και θα ενσωματωθεί στον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο ΟΠΑΔ έως τώρα δεν κρατούσε τους όρους που ο ίδιος είχε θέσει, πληρωμή δηλαδή εντός 45 ημερών. Αντ΄αυτού οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί είναι απλήρωτοι για πάνω από 15 μήνες. Παρόλα αυτά και έχοντας αυξημένο αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας, οι γιατροί παραμέναμε πιστοί στις συμβατικές μας υποχρεώσεις με το ταμείο μη θέλοντας να επιδεινώσουμε την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση των ασφαλισμένων του.

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

Αγαπητέ ασφαλισμένε του ΟΠΑΔ

Βρισκόμαστε, όλοι οι Έλληνες, στο επίκεντρο μιας άνευ προγουμένου πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, η οποία έχει χτυπήσει για τα καλά την κοινωνία μας και λειτουργεί πολλές φορές αποσυνθετικά. Στο χώρο της Υγείας βρίσκεται στο τελικό στάδιο μια σαρωτική επέλαση τεράστιων οικονομικών συμφερόντων που θα λυμαίνονται τον κλάδο εφ’ εξής.

Ταυτόχρονα προχωράει η διαδικασία λειτουργίας ενός ταμείου πρωτοβάθμιας περίθλαψης, του ΕΟΠΥΥ, που θα ενσωματώσει τους τομείς Υγείας του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ και όλα αυτά με μείωση τουλάχιστον κατά 40% των πόρων που διατίθενται. Ήδη από την 1η Νοεμβρίου 2011 ο ΟΠΑΔ και ο ΟΑΕΕ ανήκουν πλέον στον ΕΟΠΥΥ. Η οργάνωση της ενοποίησης αυτών των Ταμείων δυστυχώς αποδεικνύεται τελείως αναξιόπιστη. Ήδη από την 1η Νοεμβρίου κανείς γιατρός συμβεβλημένος με τον ΟΠΑΔ δεν είναι σίγουρος για την επαγγελματική σχέση του με αυτό το Ταμείο, και τους όρους με τους οποίους προσφέρει τις υπηρεσίες του. Επιπλέον είναι γνωστό ότι από την 1η Ιανουαρίου 2012, έτσι ή αλλιώς, ο ΟΠΑΔ θα καταργηθεί και θα ενσωματωθεί στον ΕΟΠΥΥ.

Έχοντας όλα τα παραπάνω υπόψιν του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις τους αποφάσισαν οι γιατροί να αναστείλουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους με τον ΟΠΑΔ από την 1η Δεκεμβρίου 2011.

Τι σημαίνει αυτό για εσένα ασφαλισμένε; Ο γιατρός που έχει αναστείλει τη σύμβασή του με τον ΟΠΑΔ θα αμοίβεται από τον ασθενή σύμφωνα με το κρατικό τιμολόγιο και ο ασφαλισμένος με την απόδειξη παροχής υπηρεσιών θα υποβάλει δαπάνη στον ΟΠΑΔ. Δυστυχώς οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες, αναγκαζόμαστε να λειτουργήσουμε τα ιατρεία μας δεν μας αφήνουν άλλα περιθώρια. Η διατήρηση ενός ιδιωτικού ιατρείου είναι πολυδάπανη και τα έξοδα αυτά πρέπει να βρεθεί τρόπος να πληρωθούν. Ο ΟΠΑΔ έως τώρα δεν κρατούσε τους όρους που ο ίδιος είχε θέσει, πληρωμή δηλαδή εντός 45 ημερών. Αντ΄αυτού οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί είναι απλήρωτοι για πάνω από 15 μήνες. Παρόλα αυτά και έχοντας αυξημένο αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας, οι γιατροί παραμέναμε πιστοί στις συμβατικές μας υποχρεώσεις με το ταμείο μη θέλοντας να επιδεινώσουμε την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση των ασφαλισμένων του.

Όμως οι δυνατότητες που έχουμε εξαντλήθηκαν. Αναγκαζόμαστε κάτω από το βάρος των οικονομικών συνθηκών αλλά και της αδιευκρίνιστης επαγγελματικής μας σχέσης με το Ταμείο αυτό να προχωρήσουμε στην αναστολή της σύμβασής μας από την 1η Δεκεμβρίου 2011. Δυστυχώς είναι παραπάνω από τις δυνάμεις μας, όσο και αν προσπαθήσαμε για το αντίθετο, να συνεχίσουμε να συντηρούμε ένα Σύστημα Υγείας που δεν πληρώνει τον γιατρό που συμμετέχει. Ελπίζουμε για καλύτερες μέρες και ζητούμε την κατανόησή σου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook