Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος που δέχθηκε το τηλεφώνημα του εντολοδόχου πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου. Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να παραμείνει αντιπρόεδρος και στη νέα κυβέρνηση διατηρώντας παραλλήλως και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Βενιζέλος δέχθηκε και ο κ. Παπαδήμος συνεχίζει τα τηλεφωνήματα στα άλλα πρόσωπα που επιθυμεί να εντάξει στην κυβέρνησή του. Οι επόμενοι τρεις υπουργοί που δέχθηκαν κλήσεις ήταν η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, οι κύριοι Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, οι οποίοι εντάσσονται στην κυβέρνηση Παπαδήμου, χωρίς να είναι προς το παρόν σαφές αν διατηρούν τα χαρτοφυλάκια που ελέγχουν μέχρι σήμερα.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει λάβει σημειώματα από τα κόμματα με ονόματα πιθανών υπουργών.

Κάπως έτσι, ο κ. Παπαδήμος ξεκίνησε να υλοποιήσει την πρώτη αποστολή του που είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας. Ο κ. Παπαδήμος, αναφέρουν οι πληροφορίες θα ήθελε στο νέο σχήμα να συμμετέχουν ευρύτερες δυνάμεις. Πέραν των υπουργών που θα προέλθουν από το ΠΑΣΟΚ, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ έχει ζητήσει την συμμετοχή τεσσάρων ή πέντε πολιτικών προσώπων από τη ΝΔ, ενώ θέσεις υπουργών αναμένεται να αναλάβουν και ένα ή δύο πρόσωπα από το ΛΑΟΣ. Ο κ. Παπαδήμος θα ήθελε να στελεχωθεί η μεταβατική κυβέρνηση από πρόσωπα που ανήκουν σε άλλα κόμματα, ακόμη και από προσωπικότητες όπως οι κύριοι Γιώργος Φλωρίδης και Αλέκος Παπαδόπουλος. Αυξημένες είναι οι πιθανότητες να εκπροσωπηθεί στο νέο σχήμα η Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ επαφή αναμένεται να γίνει και με την Δημοκρατική Αριστερά του κ. Φώτη Κουβέλη.

Στις 17.30 στο Μέγαρο Μαξίμου, ξεκίνησε σύσκεψη εκπροσώπων από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ για τον σχηματισμό της κυβέρνησης.

Αναμένεται να διευκρινιστεί ποια θα είναι τα στελέχη από τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης που θα συμμετέχουν τελικώς στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Σίγουροι για το νέο υπουργικό συμβούλιο οι κύριοι Βενιζέλος, Λοβέρδος, Χρυσοχοϊδης και η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου τους οποίους έχει ήδη ενημερώσει τηλεφωνικώς ο κ. Παπαδήμος ότι θα διατηρήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και στην υπό συγκρότηση κυβέρνηση. Οι προτάσεις θα κατατεθούν στον εντολοδόχο πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει στην απόφασή του να μην συμμετέχουν στην κυβέρνηση υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος.

Τα ονόματα που ακούγονται στα κομματικά γραφεία της ΝΔ είναι του κ. Σταύρου Δήμα για θέση αντιπροέδρου, του κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, του κ. Γιάννη Μουρμούρα για το οικονομικό επιτελείο και του κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη για το Άμυνας ή το Δημοσίας Τάξεως. Ακούστηκε επίσης το όνομα του έτερου αντιπροέδρου της ΝΔ κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ο κ. Παπαδήμος έχει ζητήσει από τη ΝΔ να στελεχώσει τη νέα κυβέρνηση με τουλάχιστον τέσσερα ή πέντε πολιτικά στελέχη.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ είχε θέσει ως όρο για τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας να αντικατασταθούν οι σημερινοί υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κατά πληροφορίες, οι κύριοι Καστανίδης, Παπαϊωάννου, Μπεγλίτης, Παπουτσής και Μόσιαλος αναμένεται να τεθούν εκτός του νέου σχήματος, προκειμένου να ικανοποιηθεί η απαίτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η έκπληξη είναι ότι στην κυβέρνηση -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα συμμετάσχουν και βουλευτές από το ΛΑΟΣ. Ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης είχε δεχθεί πρόταση να αναλάβει θέση αντιπροέδρου, όμως μάλλον το σενάριο αυτό δεν προχωρά. Πάντως ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός αναμένεται να τοποθετήσει έναν ή δύο υπουργούς στο νέο σχήμα. Φαβορί θεωρείται ο κ. Μάκης Βορίδης, ενώ ακούγεται ότι δεν είναι απίθανο να υπουργοποιηθεί και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Στην εν εξελίξη σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο οι συνεργάτες του κ. Καρατζαφέρη θα ζητήσουν να αναλάβουν την ευθύνη για ένα συγκεκριμένο υπουργείο τοποθετώντας τόσο τον υπουργό όσο και τον υφυπουργό από τη δεξαμενή του ΛΑΟΣ.

Πιθανοί για τη θέση υπουργού στη νέα κυβέρνηση θεωρούνται οι κύριοι Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Ρέππας, ενώ θέση στη νέα κυβέρνηση θα έχει και ο κ. Κώστας Καρτάλης -ενδεχομένως στο οικονομικό επιτελείο αν δεν προκύψει καραμπόλα με τους υποψηφίους από τη ΝΔ.
Αίνιγμα αποτελεί η τύχη των κυρίων Παπακωνσταντίνου, Λαμπρινίδη και άλλων που θεωρούνται επιλογές του απερχόμενου πρωθυπουργού.

Εκτός από τους κυρίους Φλωρίδη και Παπαδόπουλο, ως πιθανό ακούγεται και το όνομα της κυρίας Βάσως Παπανδρέου που έχει διατελέσει και επίτροπος στην ΕΕ.

Για το υπουργείο Εσωτερικών συζητείται το όνομα του καθηγητή Δοικητικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αντώνη Μακρυδημήτρη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook