Την «πλήρη αποφασιστικότητα» του Παρισιού για μέτρα λιτότητας με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση μετέφεραν στις Βρυξέλλες οι Γάλλοι υπουργοί Οικονομικών και Προϋπολογισμού, την στιγμή που οι ανησυχίες στις αγορές για την Ιταλία συμπαρασύρουν και τα ομόλογα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών -των γαλλικών μη εξαιρουμένων, με τα spread και τα CDS τους να ενισχύονται.

O oίκος αξιολόγησης S&P επιβεβαίωσε παράλληλα την άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας, μετά την αίσθηση που προκάλεσε η …κατά λάθος υποβάθμισή της: σε συνδρομητές του οίκου είχε σταλεί ανακοίνωση που έκοβε το γαλλικό «ΑΑΑ», την οποία η S&P έσπευσε να διορθώσει, αποδίδοντάς την σε τεχνικό λάθος που βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Την Πέμπτη, οι Γάλλοι υπουργοί Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Φρανσουά Μπαρουέν και Βαλερί Πεκρές, διαβεβαίωσαν τις Βρυξέλλες πως οι οικονομικές δεσμεύσεις της Γαλλίας έναντι της ΕΕ θα τηρηθούν.

Έχοντας κληθεί από την Κομισιόν να προχωρήσουν περαιτέρω στην θέσπιση μέτρων λιτότητας, οι δύο υπουργοί διαβεβαίωσαν σε ανακοίνωση τους τη «δέσμευση για τη μείωση του γαλλικού δημοσίου ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το 2013, και τον πλήρη ισοσκελισμό του 2016», υπογραμμίζοντας την «πλήρη αποφασιστικότητα» της γαλλικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, το κλίμα στις αγορές έχει οδηγήσει το κόστος ασφάλισης (CDS) των γαλλικών ομολόγων να κυμαίνονται κοντά στα υψηλά τους επίπεδα, φτάνοντας στις 204 μονάδες βάσης.

Στα υψηλά τους κινούνται και τα spread των γαλλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, φτάνοντας το απόγευμα τις 170 μονάδες βάσης για το δεκαετές (επίπεδο που θα «μεταφραζόταν» σε επιτόκιο 1,7%).

Σε επίπεδα ρεκόρ είχαν ανέβει το μεσημέρι Πέμπτη και τα ισπανικά CDS, για να υποχωρήσουν αργότερα κοντά στις 420 μονάδες.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook