Ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο χαρακτηρίζει την Αφρική έκθεση της διεθνούς οργάνωσης κατασκευαστών κινητών GSMA, που επισημαίνει τις καινοτόμες χρήσεις των κινητών στην ήπειρο.

Παράδειγμα της τάσης αυτής αποτελεί η 24χρονη Κενυάτισα Γερτρούδη Κιτόνγκο, που χρησιμοποιεί το κινητό της για ραδιόφωνο, βιβλιοθήκη, μίνι κινηματογράφο, συσκευή λήψης μηνυμάτων και τραπεζικό μηχάνημα. «Χρησιμοποιώ το τηλέφωνό μου για όλες μου τις δουλειές», λέει η Κιτόνγκο.

Η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας στην Αφρική έχει φθάσει τα 649 εκατομμύρια συνδέσεις, δεύτερη μετά την Ασία, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια, ο αριθμός συνδρομητών σε όλη την Αφρική έχει αυξηθεί κατά 20% και εκτιμάται να φθάσει στους 738 συνδρομητές μέχρι το τέλος του 2012.

Ερευνητές έχουν αξιοποιήσει τα κινητά για να καταγράψουν τις κινήσεις άγριων ζώων για μελέτες, ενώ Αφρικανοί πολίτες αξιοποιούν τα κινητά τους για να πραγματοποιήσουν χρηματικά εμβάσματα σε άλλες χώρες. Η Κιτόνγκο, που διαμένει στη Νότια Αφρική και σπουδάζει σε οικονομικό πανεπιστήμιο της χώρας, λέει ότι θεωρεί αναγκαίο το κινητό της, που της επιτρέπει να μένει συνδεδεμένη με τα αγαπημένα της πρόσωπα πίσω στην Κένυα. Από τη συσκευή της «κατεβάζει» ταινίες και διαχειρίζεται τον τραπεζικό της λογαριασμό.

Σύμφωνα με τον ειδικό της GSMA, Πίτερ Λάιονς, η έλλειψη αξιόπιστων τηλεπικοινωνιακών υποδομών στην αφρικανική ήπειρο υποχρέωσε τους πολίτες να καινοτομήσουν και να εκμεταλλευθούν κάθε πτυχή της κινητής τηλεφωνίας.

Στην Κένυα, η πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών μέσω κινητών τηλεφώνων έχει καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλής, καθώς επιτρέπει την άμεση μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ λογαριασμών και φυσικών προσώπων. Την ίδια στιγμή, η βελτίωση των μεταφορικών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών στην Αφρική αναμένεται να ευνοήσει την οικονομική δραστηριότητα, καθώς και τη χρήση κινητών τηλεφώνων.

Σύμφωνα με τον κ. Λάιονς, περισσότεροι από 5,5 εκατ. Αφρικανοί απασχολούνται στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook