Στους καλαμόκιρκους, ένα είδος αρπακτικού πτηνού που ζει και στην Ελλάδα, η παρενδυσία είναι μόδα: πολλά αρσενικά ζουν μεταμφιεσμένα σε θηλυκά, πιθανότατα για να αποφύγουν το σεξουαλικό ανταγωνισμό και να καταφέρουν να ζευγαρώσουν με άλλα θηλυκά όταν κανείς δεν βλέπει.

H έρευνα, που δημοσιεύεται στο Biology Letters, μια επιθεώρηση της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας, έρχεται να εμπλουτίσει την πρόσφατη επιστημονική βιβλιογραφία για τις σεξουαλικές παρεκκλίσεις στο ζωικό βασίλειο.

Προηγούμενες μελέτες σε θηλαστικά, για παράδειγμα, είχαν δείξει ότι η ομοφυλοφιλία ενδέχεται να προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε ορισμένες περιπτώσεις: τα ομοφυλόφιλα αρσενικά γλιτώνουν τις επιθέσεις άλλων αρσενικών και συχνά καταφέρνουν να ζευγαρώσουν μυστικά με θηλυκά του είδους τους.

Συμφωνία μη επίθεσης

Η νέα, ισπανική μελέτη εξέτασε τους καλαμόκιρκους (Circus aeruginosus) που ζουν σε υδροβιότοπους της κεντροδυτικής Γαλλίας.

Οι περισσότεροι αρσενικοί καλαμόκιρκοι είναι γκρίζοι, ωστόσο περισσότεροι από ένας στους τρεις φέρουν μόνιμο φτέρωμα που μιμείται τα χρώματα των θηλυκών, τα οποία είναι καφέ με άσπρο κεφάλι και ώμους.

Όμως, παρά τη μεταμφίεσή τους, πολλά από αυτά τα αρσενικά καταφέρνουν τελικά να ζευγαρώσουν και να αποκτήσουν απογόνους.

Σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν την ασυνήθιστη παρενδυσία, οι ερευνητές τοποθέτησαν κοντά σε 36 φωλιές ομοιώματα τυπικών αρσενικών, τυπικών θηλυκών ή «παρενδυτικών» αρσενικών.

Οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι τα αρσενικά που ζούσαν στις φωλιές και ήθελαν να υπερασπιστούν το χώρο τους ήταν τρεις φορές πιθανότερο να επιτεθούν στα ομοιώματα των τυπικών αρσενικών, σε σχέση με τα άλλα δύο.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η συμπεριφορά των «παρενδυτικών» αρσενικών που είχαν ήδη ζευγαρώσει με θηλυκά και βρίσκονταν στις φωλιές τους: Σε μια έκρηξη «γυναικείας» ζήλιας, επιτίθεντο στα ομοιώματα θηλυκών δύο φορές συχνότερα από ό,τι επιτίθεντο στα ομοιώματα αρσενικών.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα μεταμφιεσμένα αρσενικά κερδίζουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αφού μπορούν να τρέφονται σε ξένες περιοχές και να πλησιάζουν τα θηλυκά χωρίς να δέχονται επιθέσεις από τα τυπικά αρσενικά.

Γιατί όμως τα τυπικά αρσενικά ανέχονται αυτό το κόλπο;

Μια από τις πιθανές εξηγήσεις είναι ότι τα τυπικά αρσενικά ωφελούνται από τους μη επιθετικούς γείτονες, αφού δεν χρειάζεται να δαπανούν ενέργεια για καβγάδες.

Επιπλέον, μπορεί να έχουν την ευκαιρία για «εξωσυζυγικό» ζευγάρωμα με τις συντρόφους των μεταμφιεσμένων αρσενικών.

Η μόνιμη μεταμφίεση ορισμένων αρσενικών «είναι αναμφισβήτητα προσαρμοστική και θα μπορούσε να θεωρηθεί μόνιμη συμφωνία μη επίθεσης με τα άλλα αρσενικά» γράφουν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύεται από την ομάδα της Όντρεϊ Στρενάλσκι στο Instituto de Investigacion en Recursos Cingeticos της Ισπανίας.