Τα καλά νέα για τον ελληνικό τουρισμό για το 2012 είναι ότι παραμένει ανταγωνιστικό το προϊόν του σε επίπεδο τιμών. Τα κακά νέα είναι ότι οι αγορές της Β. Αφρικής επανέρχονται δυναμικά με άκρως δελεαστικές προσφορές, ενώ η υπ’ αριθμόν 1 πηγή τουριστών για τη χώρα μας, η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, εισέρχεται σε κύκλο ύφεσης με τους Βρετανούς πολίτες να είναι «κουμπωμένοι» σε ό,τι αφορά τις διακοπές τους για το 2012

Το βασικό χαρακτηριστικό του 2012 σε ό,τι αφορά τον τουρισμό είναι η αυξημένη αβεβαιότητα, αναφέρει στο Capital.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, καθώς όπως λέει τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί σε Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία, που προβλέπουν αυξήσεις φόρων, θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κατανάλωση και κατ’ επέκταση στο διαθέσιμο εισόδημα για διακοπές.

Ήδη στη διεθνή Έκθεση Τουρισμού World Travel Market του Λονδίνου, που ολοκληρώθηκε χθες, φάνηκε ότι ο ρυθμός των προκρατήσεων παρουσιάζει μείωση της τάξης του 5%. Ωστόσο ο κ. Ανδρεάδης αναφέρει ότι η μείωση του 5% αφορά μικρό αριθμό προκρατήσεων, αφού μέχρι σήμερα μόλις 200.000 Άγγλοι (από τα 2 εκατομμύρια που επιλέγουν κατά μέσο όριο ετησίως την Ελλάδα για διακοπές) έχουν σπεύσει να «κλείσουν» πακέτα για το 2012.

Βέβαια ο κ. Ανδρεάδης, θεωρεί ότι η κάμψη στις προκρατήσεις οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην ανασφάλεια σε ότι αφορούσε μέχρι χτες τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και εκτιμά ότι εφεξής το κλίμα θα είναι σαφώς καλύτερο.

Ωστόσο η δυναμική επαναφορά στο προσκήνιο των χωρών της Β. Αφρικής, προκαλεί πιέσεις στο ελληνικό τουριστικό προϊόν. Για παράδειγμα, η Αίγυπτος έχει μπει δυναμικά στο «παιχνίδι» στη βρετανική αγορά και επιδοτεί με 50 λίρες κάθε αεροπορικό εισιτήριο.

Ενώ τον Δεκέμβριο -που είναι η υψηλή τουριστική περίοδος για τη χώρα- οι τιμές all inclusive στα ξενοδοχεία 4 αστέρων, μαζί με τα αεροπορικά εισιτήρια, για διαμονή μιας εβδομάδας διαμορφώνονται στο επίπεδο των 399 λιρών (466 ευρώ).

Από την πλευρά του ο α΄ αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος, σημειώνει ότι το «θετικό» είναι ότι η επιβράδυνση των κρατήσεων που παρατηρείται από την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας προς την Ελλάδα, δεν είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη πτώση που παρουσιάζουν οι προκρατήσεις και στις κατ’ εξοχήν ανταγωνίστριες για την Ελλάδα αγορές, της Τουρκίας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Ιταλίας και των Δαλματικών Ακτών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook