Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή στη Νικαράγουα «δεν ήταν διαφανείς» εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για τις παρατυπίες που εντοπίστηκαν από διεθνείς παρατηρητές κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

«Οι εκλογές στη Νικαράγουα δεν ήταν διαφανείς. Διεθνείς παρατηρητές έκαναν λόγο δημοσίως για μια εκλογική διαδικασία με πολλές παρατυπίες. Οι σημαντικότεροι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ.

Ο πρώην αντάρτης Ντανιέλ Ορτέγκα κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με ποσοστό σχεδόν 63% των ψήφων, το οποίο δίνει στο κόμμα του, το Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο Σαντινίστας (FLSN), περίπου 60 από τις 90 έδρες του κοινοβουλίου.

Ο κύριος αντίπαλός του, ο Φάμπιο Γκαντέα, υποψήφιος του Ανεξάρτητου Φιλελεύθερου Κόμματος, αρνήθηκε τη Δευτέρα να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα αυτό, καταγγέλλοντας «νοθεία».

Εν τω μεταξύ, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν την Τρίτη στη βόρεια Νικαράγουα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών, οπαδών και αντιπάλων του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook