Με νέο, δεύτερο σκάνδαλο, αυτή τη φορά δωροδοκίας, έρχεται αντιμέτωπη μέσα σε μία εβδομάδα η γερμανική βιομηχανία όπλων Heckler & Koch. Μόλις 5 ημέρες πριν εκπρόσωποί της κατέθεσαν στην εισαγγελία της Στουτγκάρδης για πιθανή παράνομη εξαγωγή όπλων (τυφέκια εφόδου) στη Λιβύη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η υπόθεση για άλλη παράνομη εξαγωγή σε τέσσερις επαρχίες του Μεξικού.

Σύμφωνα με το enet.gr, χθες 300 αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο στα κεντρικά της εταιρείας, στο πλαίσιο νέας έρευνας για δωροδοκία Μεξικανών αξιωματούχων την πενταετία 2005-2010 με στόχο τις πωλήσεις όπλων. Εκπρόσωπος της Heckler & Koch επιβεβαίωσε την εκτεταμένη αστυνομική έρευνα στα κεντρικά της, στην πόλη Ομπερντορφ, αλλά και σε διαμερίσματα στελεχών της εταιρείας, όμως αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο. Σύμφωνα με κύκλους της εισαγγελίας, ερευνάται και η περίπτωση δωροδοκίας Γερμανών αξιωματούχων στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης.

Η γερμανική νομοθεσία απαγορεύει εξαγωγές και πωλήσεις όπλων σε περιοχές στις οποίες σημειώνονται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και η Heckler & Koch καλείται να δώσει εξηγήσεις για το πώς όπλα της βρέθηκαν σε 4 μεξικανικές επαρχίες, στις οποίες καταγγέλλονται παραβιάσεις, αλλά και στα οπλοστάσια του καθεστώτος του Καντάφι. Σύμφωνα με πληροφορίες, δυνάμεις των αντικαθεστωτικών εντόπισαν επίσης δεκάδες τυφέκια εφόδου, στην αρχική τους συσκευασία, όταν κατέλαβαν το αρχηγείο του Καντάφι στην Τρίπολη. Σε ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται ότι εξετάζεται η περίπτωση τα τυφέκια να αποτελούν τμήμα ή το σύνολο παραγγελίας από την Αίγυπτο το 2003.