Περισσότερο από 115.000 ευρώ κόστισαν στο γαλλικό Δημόσιο οι τρεις διανυκτερεύσεις (38.500 ευρώ, η βραδιά) του προέδρου Νικολά Σαρκοζί στις Κάννες, ο οποίος διέμεινε στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο «Majestic» στη διαρκεια της πρόσφατης διάσκεψης τής G-20.

Και δικαιολογημένα οι Γάλλοι έχουν γίνει έξω φρενών. «Τη στιγμή που λαμβάνονται έκτακτα μέτρα λιτότητας, τη στιγμή που κινδυνεύει η γαλλική οικονομία είναι σχεδόν εγκληματικό, δείγμα ανάλγητης φιλοσοφίας του προέδρου, να ξοδεύονται τόσα ευρώ για καλοπέραση», γραφει η «Le Parisien».

Ακόμη και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ξόδεψε λιγότερα. Εμεινε στη σουίτα της Γκρέις Κέλι στο ξενοδοχείο «Carlton» με χρέωση 36.000 ευρώ τη βραδιά.

Τρίτος στη σειρά, ο «καλοπερασάκιας» Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αδιαφορώντας για το ασύλληπτο έλλειμμα της χώρας του, έμεινε στο «Palace», το οποίο χρεώνει 30.000 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Άλλοι ηγέτες έδειξαν μεγαλύτερη ευαισθησία για το δημόσιο χρήμα. Η Ανγκελα Μερκελ και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έμειναν σε ξενοδοχεία 5 αστέρων που χρέωναν 13.000 και 19.000 ευρώ τη βραδιά, αντιστοίχως.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έμεινε σε σουίτα των 2.000 ευρώ του ξενοδοχείου «Marriott» και ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν έμεινε «εκτός ζώνης ασφαλείας» σε διαμέρισμα των 1.700 ευρώ τη βραδιά.

Οι Κάννες είναι έτσι κι αλλιώς μία από τις πιο ακριβές πόλεις της Ευρώπης, αλλά στη διάρκεια των φεστιβάλ και των διασκέψεων όχι μόνο τα ξενοδοχεία πολυτελείας αλλά και τα ρεστοράν, τα μπιστρό και τα καφενεία αυξάνουν τις τιμές.

Οι δημοσιογράφοι που κάλυψαν τη διάσκεψη της G-20 εξανέστησαν καθώς ένα ποτήρι κρασί σε μπυραρία κόστιζε 12 ευρώ, ενα τοστ ζαμπον-τυρί έφθανε τα 20 ευρώ, το πρωινό σε ξενοδοχείο 4 αστέρων κόστιζε 36 ευρώ και πλέον, ενώ ένα δείπνο σε καλό εστιατόριο κόστιζε πάνω από 180 ευρώ, με το κρασί έξτρα.