Έντονα προβληματισμένοι για το μέλλον της Ευρωζώνης εμφανίζονται τις τελευταίες ώρες κορυφαίοι Ευρωπαίοι παράγοντες.

Με αφορμή την εντεινόμενη πολιτική και οικονομική κρίση στην Ιταλία και την δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, αντιλαμβανόμενοι δε ότι η κρίση δεν «συγχωρεί», δεν δίνει χρόνο και ήδη «κινείται» προς την καρδιά της Ευρώπης, προς την κραταιά (;) οικονομία της Γαλλίας, όπως και προς αυτές της Ισπανίας και του Βελγίου, ολοένα και περισσότεροι παράγοντες της ΕΕ, από τον ίδιο το Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ως τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, δημοσιοποιούν τους φόβους τους για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην ευρωπαϊκή οικονομία και καλούν σε εγρήγορση.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση του Νικολά Σαρκοζί ο οποίος, σε ομιλία του προς το γαλλικό λαό, δήλωσε έτοιμος να υπερασπιστεί «με όλες του τις δυνάμεις» την Ευρώπη. Χαρακτηριστικά τόνισε πως στόχος και δικός του και των υπολοίπων Ευρωπαίων ηγετών είναι να διατηρηθεί η αλληλεγγύη και η ισχύς της Ευρώπης, ενώ είχε και μια ιδιαίτερη αναφορά για Ελλάδα και Ιταλία, λέγοντας πως «πρέπει να καταφέρουμε να βάλουμε αυτές τις χώρες στο σωστό δρόμο» και κατέληξε: «Αυτή είναι η κληρονομιά που λάβαμε από τους παππούδες και τους πατεράδες μας, δεν έχουμε το δικαίωμα να την σπαταλήσουμε» …

Την ίδια ώρα έντονο προβληματισμό για το μέλλον της Ευρωζώνης εξέφραζε και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Ο οποίος απηύθυνε έκκληση για να παραμείνει ενωμένη η Ευρωζώνη, μίλησε για μια «υπαρξιακή κρίση» που διέρχεται αυτή την εποχή η ζώνη του ευρώ και προσπάθησε να διασκεδάσει τα σενάρια περί δυνητικής αποχώρησης από το ευρώ κάποιας χώρας μέλους λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «αποτελεί μια αλυσίδα που είναι τόσο δυνατή όσο και ο πιο αδύναμος κρίκος της».

Η Βρετανία μπορεί να μην αποτελεί μέλος της Ευρωζώνης, αυτό όμως δεν εμπόδισε τον πρωθυπουργό της Ντέιβιντ Κάμερον να δηλώσει πως αγωνιά για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος και για την ίδια τη συνοχή της νομισματικής ένωσης!

Τέλος, και ο Ιταλός πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, αναφερόμενος στην φημολογούμενη πρόταση περί δημιουργίας δύο ζωνών του ευρώ, είχε μια πολύ εύγλωττη απάντηση να δώσει: «Υπάρχουν πολλοί παράφρονες που κάνουν πολλές υποθέσεις. Με το ενιαίο νόμισμα, είμαστε όλοι εξαρτημένοι από ένα αμοιβαίο συμφέρον. Απλώς δεν είναι, πλέον, γάμος λόγω έρωτα, όπως ήταν πριν δέκα χρόνια».


protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook