Κορυφώνονται οι ζυμώσεις και οι διεργασίες στην ιταλική πολιτική σκηνή για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Μάριο Μόντι, την ίδια ώρα που οι πιέσεις των αγορών καθίστανται μέρα με τη μέρα πιο έντονες.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι πως αυτό που χρειάζεται η Ιταλία είναι η επείγουσα εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων και όχι η προσφυγή στις κάλπες.

Μια δήλωση που έγινε λίγη ώρα αφότου η Γερουσία ενέκρινε το πακέτο οικονομικής σταθερότητας, που περιλαμβάνει τα μέτρα δημοσιονομικής σύγκλισης που ζητούν οι Βρυξέλλες. Σε λίγες ώρες εξάλλου αναμένεται και η υιοθέτηση των οικονομικών μέτρων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι που αυτομάτως σημαίνει– με βάση τη δέσμευσή του – την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και της κυβέρνησής του.

Είναι προφανές πως οι Ευρωπαίοι αγωνιούν για το ενδεχόμενο η Ιταλία να εμπλακεί σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, πολύ δε περισσότερο ακόμα και ΜΕΤΑ τις εκλογές, αφού οι πιθανότητες να συγκροτηθεί αυτόνομη κυβέρνηση είναι περίπου μηδενικές. Προτιμούν λοιπόν μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, υπό τον Μάριο Μόντι, έναν άνθρωπο εγνωσμένου κύρους στην Ευρώπη και με σαφείς προσανατολισμούς.

Προς επίρρωση αυτής της «λογικής» των Ευρωπαίων έρχεται και η δήλωση του κυρίου Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF),ο οποίος κάλεσε την Ιταλία να θέσει γρήγορα σε εφαρμογή τα μέτρα.

Ισχυρές πιέσεις προς την ίδια κατεύθυνση ασκούν παράλληλα τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία κάλεσε τους Ιταλούς πολιτικούς να αποσαφηνίσουν το ταχύτερο δυνατό το πολιτικό σκηνικό προκειμένου να ανακτήσει η Ιταλία την αξιοπιστία της.

Παρέμβαση στις πολιτικές διεργασίες και μάλιστα υπέρ του Μάριο Μόντι ως μεταβατικού πρωθυπουργού έκανε και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι. Ο οποίος μάλιστα εξήρε την ικανότητα του «τεχνοκράτη» Μόντι, διευκρίνισε ότι μπορεί να προσφέρει εγγυήσεις στον οικονομικό και χρηματιστηριακό χώρο, αλλά τόνισε ότι η επιλογή του θα σημάνει μια «ήττα της πολιτικής».

Σε ό,τι αφορά πάντως στη σύνθεση της νέας ιταλικής κυβέρνησης, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δείχνει να μην έχει ακόμα ξεκαθαρίσει την στάση που θα ακολουθήσει. Στο εσωτερικό της παράταξής του πρέπει να αντιμετωπίσει σειρά αρνητικών αντιδράσεων προς το πρόσωπό του. Αργότερα το Σάββατο θα συνεδριάσει η ηγετική ομάδα του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (Pdl), αλλά ήδη τα ιταλικά ΜΜΕ παρουσιάζουν τον Καβαλιέρε να έχει θέσει ως απαράβατο όρο για να υποστηρίξει μια κυβέρνηση υπό τον Μάριο Μόντι να παραμείνουν σε αυτήν ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης Νίτο Πάλμα και ο υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Τζάνι Λέτα.

Η Λέγκα του Βορρά από την άλλη έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα συμπράξει σε μια μεταβατική κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση οι αγορές δεν δείχνουν διατεθειμένες να δώσουν πολλές ευκαιρίες ακόμα στην Ιταλία. Πέρα από τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στα spreads των ιταλικών ομολόγων και τη διολίσθηση του χρηματιστηρίου του Μιλάνου, τα νέα δεδομένα έχουν να κάνουν τόσο με την απόφαση της ιταλικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να απαγορεύσει το naked short-selling από τα μεσάνυχτα της 1ης Δεκεμβρίου μέχρι και τις 15 Ιανουάριου 2012.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που ήδη οι μεγαλύτερες γερμανικές και γαλλικές τράπεζες «αδειάζουν» κατά το δυνατόν περισσότερα ιταλικά ομόλογα, ενώ οι ιταλικές τράπεζες εξαναγκάζονται σε συνεχή δανεισμό από την ΕΚΤ.

Ήδη τα ποσά που έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας (UniCredit, Intesa Sanpaolo, Banca Monte dei Paschi di Siena, Banco Popolare και UBI Banca) υπολογίζονται σε 111,3 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο και 104 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο !

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook