Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά το θέμα των αποζημιώσεων των παραγωγών πρώιμων κηπευτικών της Κουντούρας. Οι εκτιμήσεις των ζημιών έχουν ολοκληρωθεί και όπως είπε ο υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Σκανδαλίδης στην Βουλή απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ Ν.Μωραίτη, οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν για τα κατεστραμμένα θερμοκήπια μέσω των ΠΣΕΑ και μετά απο έγκριση της ΕΕ, ενώ για την φυτική παραγωγή μέσω του ΕΛΓΑ.

Αναλυτικότερα και σε ότι αφορά στις 200 αιτήσεις για αποζημιώσεις κατεστραμμένων θερμοκηπίων σε έκταση περίπου 1300 στρεμμάτων απο την χαλαζόπτωση του Ιανουαρίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης είπε πως οι ζημιές του πάγιου κεφαλαίου \”θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων που θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαική Ένωση, ενώ αντίστοιχες ενισχύσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς μετά την έγκριση του προγράμματος και οπωσδήποτε μετά την επιβεβαίωση αποκατάστασης των ζημιών….Έχω δώσει εντολή αυτό να προχωρήσει με όσο γίνεται πιό γρήγορες διαδικασίες, όσο μας επιτρέπουν οι δυνατότητές μας\”.

Σε ότι αφορά στις 20 δηλώσεις παραγωγών για ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο σε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων ο κ.Σκανδαλίδης απαντώντας στον βουλευτή του ΚΚΕ Ν.Μωραίτη, είπε πως το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε και \”μετά την κοινοποίηση των πορισμάτων θα ακολουθήσει η καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς\”.

Απο την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κουντούρας Αντώνης Μπιτσάκης σε δηλώσεις του επεσήμανε πως οι διαδικασίες αυτές είναι λίγο πολύ γνωστές καθώς απο την 1η Ιανουαρίου τα ΠΣΕΑ έχουν διαχωριστεί απο τον ΕΛΓΑ και έχουν περιέλθει σστο υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά εκείνο που \”καίει\” τους παραγωγούς που έχουν υποστεί τις καταστροφές είναι να προχωρήσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες το συντομώτερο δυνατόν ούτως ώστε να αποζημιωθούν ή τουλάχιστον να γνωρίζουν με βεβαιότητα πως θα αποζημιωθούν , έστω και με κάποια καθυστέρηση, προκειμένου να κανονίσουν τις υποχρεώσεις τους.

Η συνάντηση στην Αθήνα

Στο μεταξύ και το θέμα αυτό έχει ενταχθεί στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων με τον κ.Σκανδαλίδη το πρωί της Πέμπτης 17/2 στην Αθήνα, όπου θα τεθεί το σύνολο των προβλημάτων του αγροτικού τομέα στα Χανιά και στην Κρήτη γενικώτερα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Flashnews.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, Ηλία Χαλακατεβάκη, \”αυτό που εμείς θέλουμε είναι άμεσες λύσεις εδώ και τώρα, ούτως ώστε τα Κρητικά προϊόντα να μπορέσουν να ξαναβρούν το δρόμο τους.

Από την πλευρά μας, θα θέσουμε στον κ. Σκανδαλίδη το πρόβλημα της νοθείας των προϊόντων, το ζήτημα με τους Αγροτικούς συνεταιρισμούς, όπου ουσιαστικά στο Νομό είναι ανύπαρκτοι.

Παράλληλα, οι τιμές των προϊόντων να μην είναι χαμηλές για τον παραγωγό και ακριβές για τον καταναλωτή και τέλος θα συζητήσουμε και για το πρόβλημα που έχει ανακύψει με των αφανισμό των μελισσών.»

Διαβάστε ΕΔΩ  τα όσα είπαν οι κ.κ.Σκανδαλίδης και Μωραίτης για τις αποζημιώσεις των παραγωγών της Κουντούρας (τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της Βουλής)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook