Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έφτασε χθες στην Ιαπωνία για διήμερη επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας θα συζητήσει με Ιάπωνες αξιωματούχους για την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση.

Έπειτα από επισκέψεις στη Μόσχα και μετά στο Πεκίνο, η Λαγκάρντ πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή της στο Τόκιο ως επικεφαλης του διεθνούς θεσμού, η συνεισφορά της Ιαπωνίας στον οποίο είναι δεύτερη σε μέγεθος, μετά από εκείνη των ΗΠΑ.

Η Λαγκάρντ συναντήθηκε χθες με τον διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας Μασαάκι Σιρακάουα και τον Ιάπωνα υπουργό Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ταχυδρομικής Μεταρρύθμισης Σοζαμπούρο Τζίμι. Σήμερα, Σάββατο, θα συναντηθεί επίσης με τον Ιάπωνα υπουργό Οικονομικών Τζουν Αζούμι, πριν αναχωρήσει για τη Χαβάη (ΗΠΑ) όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Οικονομικού Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

Κατά τις συνομιλίες της με τους ιάπωνες αξιωματούχους, η Λαγκάρντ θα αναφερθεί στα ευρωπαϊκά προβλήματα του χρέους τα οποία εντείνονται με την ισχυρή άνοδο των επιτοκίων των ιταλικών ομολόγων. Στην Κίνα είχε καλέσει τις οικονομίες του πλανήτη να αντιδράσουν μαζί στην κρίση στην Ευρώπη και στις απειλές της ύφεσης ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο μιας γενικευμένης «αβεβαιότητας και οικονομικής αστάθειας».

Από την αρχή της φετινής χρονιάς, η Ιαπωνία έχει αγοράσει ομόλογα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αξίας σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι ιαπωνικές αρχές έχουν πάντως προειδοποιήσει ότι, πριν επενδύσουν περισσότερα χρήματα, περιμένουν από την πλευρά των ευρωπαίων ηγετών ένα αξιόπιστο σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook