Τα λευκά, όμορφα δόντια είναι η βιτρίνα του προσώπου. Πρέπει λοιπόν να γίνουν μέρος της καθημερινής ρουτίνας ομορφιάς μας.

Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό ώστε να έχουμε σίγουρα αποτελέσματα!

Ρωτήσαμε την Οδοντίατρο Μαίρη Δερβεντζά να μας δώσει συμβουλές για όμορφα και υγιή δόντια.

Ε: Ποια είναι τα πρώτα σημάδια της ουλίτιδας και της τερηδόνας;

Η αλλαγή στο χρώμα, την υφή αλλά και το ¨μάτωμα¨των ούλων όταν τα βουρτσίζουμε είναι από τα πρώτα σημεία ουλίτιδας. Ούλα και μεσοδόντιες θηλές επηρμένες και εξέρυθρες μας οδηγούν να σκεφτούμε ότι υπάρχει ουλίτιδα. Η τερηδόνα εμφανίζεται σαν μια αλλαγή στο χρώμα των δοντιών συνήθως στα σημεία επαφής μεταξύ των δοντιών, στον αυχένα τους ή στις μασητικές τους επιφάνειες. Οταν έχουμε ενόχληση στο κρύο, το ζεστό ή το γλυκό ήδη η τερηδόνα έχει κάνει την ζημιά της.

E: Σε τι οφείλεται το κίτρινο χρώμα στα δόντια; Πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε για να έχουμε ένα λευκό χαμόγελο; Τι μπορεί να κάνει ο οδοντίατρος για αυτό;

Α: Τα δόντια μας μπορεί να έχουν από την φύση τους ένα κίτρινο χρώμα ή αυτό το χρώμα να οφείλεται σε εναπόθεση χρωστικών από τροφές, ποτά, κάπνισμα. Με την καλή στοματική υγιεινή και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο μπορούμε να διατηρήσουμε τα δόντια μας στο λευκότερο δυνατό τους σημείο. Περαιτέρω λεύκανση επιτυγχάνεται με τις σύγχρονες τεχνικές λεύκανσης στο ιατρείο ή στο σπίτι.

E: Με λίγα λόγια ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος για να βουρτσίζουμε τα δόντια μας;

A: Πρέπει η βούρτσα να ακουμπά και να κάνει μασάζ στα ούλα και κατόπιν να οδηγείται προς την μασητική επιφάνεια των δοντιών. Βουρτσίζουμε με προσοχή όλες τις επιφάνειες μασητικές, προστομιακές, και γλωσσικές. Συμπληρώνουμε την στοματική υγιεινή με οδοντικό νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια.

Χρήσιμες πληροφορίες για ένα χαμόγελο που κερδίζει οπαδούς!

Το καθημερινό μας βούρτσισμα πρέπει να γίνεται πρωί μεσημέρι και βράδυ. Απαραίτητα βήματα είναι να τα βουρτσίζετε έπειτα από κάθε γεύμα. Απαραίτητο συμπλήρωμα νήμα και μεσοδόντιο βουρτσάκι . Μην παραλείπετε ποτέ το βούρτσισμα πριν πέσετε για ύπνο γιατί όταν κοιμόμαστε μειώνετε σημαντικά η παραγωγή σάλιου και άρα η αντιμικροβιακή δράση του. Ως αποτέλεσμα τα μικρόβια κάνουν πάρτι!

Ανανεώστε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις μήνες. Η οδοντόβουρτσα μετά από αυτό το χρονικό διάστημα φθείρεται και δεν σας καλύπτει.

Χρησιμοποιήστε μία οδοντόπαστα με συστατικά λεύκανσης μία φορά την εβδομάδα. Ποτέ πιο συχνά γιατί μπορεί οι οδοντικές επιφάνειες να αποτριβούν. Ακόμα επισκεφτείτε τον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες για ένα καθαρισμό.

Τρίψτε με τη γλώσσα σας με τη βούρτσα σας. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα της υγιεινής του στόματος αφού καταπολεμά τα βακτήρια στο στόμα αλλά και τη δυσάρεστη αναπνοή.

Υπάρχει ένα τρικ μακιγιάζ για να φαίνονται τα δόντια σας πιο λευκά: επιλέξτε κραγιόν σε ψυχρές αποχρώσεις (ροζ, δαμασκηνί, βατόμουρο).Οι κοραλί και πορτοκαλί αποχρώσεις δείχνουν τα δόντια πιο κίτρινα και χλωμά. Το άλικο κόκκινο αναδεικνύει το λευκό χρώμα των δοντιών.

(jenny.gr)