Συνάντηση με εκπροσώπους του τραπεζικού κόσμου είχε χθες, Παρασκευή, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η υλοποίηση των υποχρεώσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων που απορρέουν από την εφαρμογή του Μνημονίου, αλλά και το θέμα της ρευστότητας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο κ. Απ. Ταμβακάκης από την Εθνική, οι κ.κ. Γ. Κωστόπουλος και Δ. Μαντζούνης από την Alpha Bank, οι κ.κ. Τ. Χριστοσοδούλου και Ν. Νανόπουλος από τη Eurobank και οι κ.κ. Μ. Σάλλας και Μ. Λεκάκος από την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι επικεφαλής των τραπεζών ευελπιστούν ότι η έντονη πίεση στη ρευστότητα που εμφανίζεται σήμερα θα αμβλυνθεί μετά την εκταμίευση της έκτης δόσης της δανειακής σύμβασης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι χορηγήσεις δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας εμφανίζουν σε ετήσια βάση μείωση της τάξεως του 2%. Kαι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι ο περιορισμός των πιστώσεων δυσχεραίνει την ανάκαμψη της οικονομίας. Στο μεταξύ, η αποδέσμευση του πακέτου των εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ θα δώσει μία μικρή ανάσα στις τράπεζες καθώς θα μπορέσουν έτσι να «υποκαταστήσουν» ένα μέρος της ρευστότητας που έχει χαθεί εξαιτίας της εντεινόμενης μείωσης των καταθέσεων.

Στην ίδια συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τις τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη μέτρων τα οποία θα περιορίζουν το «μη λειτουργικό τους κόστος». Η σχετική υποχρέωση εμπεριέχεται ως όρος στο Μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα με τους διεθνείς δανειστές της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook