Υπό επιτήρηση έθεσε η Standard and Poor΄s την πιστοληπτική ικανότητα της Ουγγαρίας, λέγοντας πως οι εξαιρετικά απρόβλεπτες αποφάσεις πολιτικής της χώρας απειλούν τις αναπτυξιακές της προοπτικές.

Σημειώνεται ότι ο οίκος αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ουγγαρίας με διαβάθμιση \”ΒΒΒ+\” και η χώρα βρέσκεται στο όριο να βρεθεί εκτός κλίμακας investment grade.

Σύμφωνα με την S&P, η αποδυνάμωση των φορέων εποπτείας και ορισμένες αποφάσεις αναφορικά με τα έσοδα του προϋπολογισμού βάζουν τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη και απειλούν τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η Fitch υποβάθμισε σε \”αρνητικό\” από \”σταθερό\” το outlook των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων σε ξένο και τοπικό νόμισμα της Ουγγαρίας. Παράλληλα, επιβεβαίωσε το βραχυπρόθεσμο IDR της χώρας σε \”F3\”.

\”H αναθεώρηση του outlook σε αρνητικό αντανακλά τη ραγδαία επιδείνωση της εξωτερικής ανάπτυξης και των συνθηκών χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η μικρή, ανοιχτή και βαριά χρεωμένη οικονομία\”, επισημαίνει ο Matteo Napolitano, της Fitch Sovereign Group. \”Επιπρόσθετα, τα πολλαπλά δημοσιονομικά μέτρα και η πολιτική που επιτρέπει την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων των νοικοκυριών σε ξένο νόμισμα σε τιμές κάτω από τα επιτόκια της αγοράς έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, στην οποία βασίζονται οι μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές\”.

 

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook