Ακριβώς δύο μήνες από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, και ακόμα δεν έχουν δοθεί όλα τα βιβλία σε μαθητές της Γ’ Λυκείου που καλούνται να δώσουν Πανελλήνιες.

Το ζήτημα, που οι πολιτικές εξελίξεις έσπρωξαν στο περιθώριο, επανέφερε η ΕΛΜΕ Χανίων, καθώς την Πέμπτη, έληξε η προθεσμία που το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας είχε βάλει, υποσχόμενο ότι μέχρι τις 10 Νοεμβρίου θα έχουν διανεμηθεί όλα τα βιβλία στα σχολεία.

«Πήραν φωτιά» τα φωτοτυπικά μηχανήματα

Όπως καταγγέλλουν καθηγητές ήδη σε κάποια σχολεία των Χανίων τα φωτοτυπικά μηχανήματα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω του μεγάλου αριθμού φωτοαντιγράφων που αναγκάζονται να αναπαράγουν οι εκπαιδευτικοί, τα οποία στη συγκεκριμένη περίοδο της οικονομικής κρίσης δεν είναι εύκολο να επιδιορθωθούν ή να αντικατασταθούν.

Η ίδια εικόνα συναντιέται σε όλα τα σχολεία της Κρήτης με τους καθηγητές να δίνουν πραγματικά προσωπικό αγώνα για να καλύψουν τα κενά που δημιούργησε η ολιγωρία του Υπουργείου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καθηγητή, που προκειμένου, ειδικά οι μαθητές της γ’ Λυκείου να προμηθευτούν έγκαιρα τα βιβλία, γύρναγε με το αγροτικό του αυτοκίνητο τα σχολεία των Χανίων, για να «φορτώσει» όσα βιβλία περίσσευαν.

Σε σχολείο μάλιστα της Αγίας Βαρβάρας στο Ηράκλειο, οι γονείς των παιδιών, ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Διευθυντή να συμμετέχουν στα έξοδα που απαιτούνται για φωτοτυπίες των βιβλίων, και διοργάνωσαν λαχειοφόρο αγορά με έπαθλο ένα γουρούνι, προσφορά από τοπικό κρεοπωλείο.

Καταφύγιο στα φροντιστήρια

Όπως γίνεται εδώ και δεκαετίες, το έλλειμμα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, έρχονται να καλύψουν τα ιδιωτικά φροντιστήρια.

Τα φωτοτυπικά μηχανήματα έχουν πάρει φωτιά και στα φροντιστήρια, ενώ υπάρχουν μαθητές «δύο ταχυτήτων», εκείνοι δηλαδή που έχουν βιβλία και εκείνοι που διαβάζουν κυρίως μέσα από φωτοτυπίες.

Το παράδοξο είναι ότι ακόμα και στα σχολεία παρατηρείται η ίδια διαφοροποίηση. Σε σχολείο των Χανίων για παράδειγμα, οι μαθητές των δύο πρώτων τμημάτων της Γ’ Λυκείου έχουν πάρει το σύνολο των βιβλίων ενώ στο τελευταίο τμήμα, λόγω ελλείψεων, περιμένουν ακόμα.

Όπως σημειώνει η ΕΛΜΕ Χανίων, ευτυχώς που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, τα παιδιά θα ζητήσουν τα βιβλία από τον Άη Βασίλη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook