Για κατασκοπεία εις βάρος της Greenpeace καταδίκασε γαλλικό δικαστήριο τη γαλλική κρατική εταιρεία ενέργειας EDF, καλώντας την να πληρώσει πρόστιμο ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της εισαγγελίας, η EDF είχε προσλάβει την εταιρεία συμβούλων Kargus για να αποκτήσει παράνομη πρόσβαση στους υπολογιστές του πρώην επικεφαλής της Greenpeace για τς εκστρατείες κατά των πυρηνικών εργοστασίων! Ο Γιανίκ Ζαντό, έθετε πολύ συχνά τους 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της κρατικής εταιρείας.

Η EDF αντέτεινε ότι η Kargus δεν είχε τέτοια εντολή και ότι παραβίασε το συμβόλαιο, με το οποίο της είχε ζητηθεί να παρατηρεί τις δραστηριότητες της οικολογική οργάνωσης.

Πέρα από το πρόστιμο του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, δύο στελέχη της EDF, καταδικάστηκαν σε τρία χρόνια φυλάκιση με δύο χρόνια αναστολή και καταβολή προστίμου 500.000 ευρώ για πρόκληση βλάβης στην Greenpeace.

Ως υπεύθυνος για την κλοπή δεδομένων βρέθηκε ο Αλέν Κιρό στον οποίο αποδόθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών με δεκαοκτάμηνη αναστολή και 4.000 ευρώ πρόστιμο. Όμως, κατά τη διάρκεια της έρευνας στο σπίτι του, βρέθηκαν έγγραφα και άλλα στοιχεία για τη σχέση του με πρώην πράκτορα της Γαλλικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο οποίος είχε στήσει εταιρεία συμβούλων οικονομικών πληροφοριών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook