Η συνεχιζόμενη καταστολή των διαδηλώσεων από πλευράς Δαμασκού φαίνεται ότι έφερε τελικά τη ρήξη με τον Αραβικό Σύνδεσμο, ο οποίος αποφάσισε να επιβάλει οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις. Στη διάρκεια έκτακτης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Κατάρ, ο Σύνδεσμος κάλεσε τις χώρες-μέλη να αποσύρουν τους πρεσβευτές τους από τη Δαμασκό, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα αποκλείσει τη Συρία από τους κόλπους του.

Στις αρχές Νοεμβρίου η Συρία είχε αποδεχθεί χωρίς επιφυλάξεις το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για τερματισμό της πολύμηνης και αιματηρής κρίσης, δεσμευόμενη να αρχίσει εθνικό διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Το σχέδιο προέβλεπε άμεση κατάπαυση της βίας και απόσυρση των μονάδων του στρατού από τις πόλεις, προκειμένου «να σταλεί ένα καθησυχαστικό μήνυμα προς την κοινωνία της Συρίας», πριν από την έναρξη ενός εθνικού διαλόγου με την αντιπολίτευση.

Όμως, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής αντιπολίτευσης στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για το «ναι» της Δαμασκού στο σχέδιο, θεωρώντας ότι επρόκειτο για κίνηση τακτικής από πλευράς Ασαντ.

Αντιδρώντας στην απόφαση, η Δαμασκός μιλά για «παράνομη και αντίθετη» απόφαση με τη συνθήκη του οργανισμού.

«Είναι μια απόφαση που θέτει τέλος στην κοινή αραβική δράση και αποδεικνύει ότι η ηγεσία του Αραβικού Συνδέσμου ακολουθεί ένα πρόγραμμα το οποίο έχουν υπαγορεύσει Αμερικανοί και Δυτικοί«, είπε ο Γιουσέφ Αχμεντ, ο Σύρος αντιπρόσωπος στον οργανισμό.

Περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της κρίσης, στη μεγάλη πλειοψηφία τους άμαχοι, αν και τις τελευταίες εβδομάδες έχει αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών από τα σώματα ασφάλειας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook