Σε σαφή προειδοποίηση ότι «η κρίση ξεκίνησε το 2007 και θα έχει επιπτώσεις ακόμα και το 2017» προχώρησε ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομίας, Γιόζεφ Στίγκλιτζ.

Σε ομιλία του, σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο Columbia, στο Μιλάνο o διεθνούς φήμης οικονομολόγος και πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας επεσήμανε πως «ποτέ ξανά, όσο σήμερα δεν υπήρχε ο κίνδυνος, το ευρώ να αποτύχει».

Την ώρα, που οι παγκόσμιες αγορές κλυδωνίζονται από την κρίση στη γειτονική χώρα, ο Stiglitz σημείωσε πως για εκείνον, το μέλλον του κοινού νομίσματος, κρέμεται από μια κλωστή και από μεμονωμένες χώρες, όπως η Ιταλία.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως «τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στα κράτη μέλη της Ε.Ε είναι ένα σοβαρό λάθος. Οι περικοπές, που γίνονται αδιακρίτως, έχουν μειώσει δραματικά τη ζήτηση αλλά και έχουν επιδεινώσει την ανάπτυξη». Η λιτότητα από μόνη της δεν θα σώσει το ευρώ, είπε χαρακτηριστικά. «Ο μόνος δρόμος για την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι να τονωθεί η οικονομία, για την οποία πολύ λίγες ενέργειες έχουν γίνει και μάλιστα πολύ αργά» δήλωσε ο Siglitz.

24h.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook