Το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν θα έχει λεφτά ούτε για να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα», δηλώνει ο πρύτανης του ανώτατου ακαδημαϊκού ιδρύματος, Κώστας Χριστοφίδης, ο οποίος προειδοποιεί ότι με προϋπολογισμό μειωμένο κατά 20 εκατ. ευρώ το πανεπιστήμιο δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει το 2012.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο είναι λογικό να επιβαρυνθούν οι φοιτητές το κόστος της οικονομικής κρίσης, ο πρύτανης ρίχνει την μπάλα στο κράτος, υποδεικνύοντας τα εξής: «Αν υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να επιβαρύνουν τους φοιτητές, αυτοί είναι οι δάσκαλοί τους. Όμως, όταν μειώνεται ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου, στην ουσία υπονομεύεται η δημόσια Παιδεία».

Ερωτηθείς, από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», εάν είναι καθ\’ υπερβολήν που δηλώνει πως το ακαδημαϊκό ίδρυμα «θα μείνει στο σκοτάδι», ο πρύτανης απαντά αρνητικά. «Το Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται στο κόκκινο», σημειώνει και αναφέρει ενδεικτικά: «Πληρώνουμε 4 εκατ. ευρώ τον χρόνο για ρεύμα, 1 εκατ. για καθάρισμα, 1 εκατ. για ασφαλή φύλαξη, 58 εκατ. στους μισθούς, κ.ο.κ.. Αν οποιοσδήποτε υπολογίσει όλα τα έξοδα, θα διαπιστώσει ότι με 78 εκατ. ευρώ (σ.σ.: όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός) δεν καλύπτονται».

Ο πρύτανης είπε ότι σήμερα οι φοιτητές πληρώνουν από 100 μέχρι 130 ευρώ τον μήνα για τη διαμονή τους στις φοιτητικές εστίες, υποστηρίζοντας ότι κανονικά το κόστος ανέρχεται ή και ξεπερνά τα 400 ευρώ. Υπενθύμισε δε, ότι εδώ και εφτά χρόνια δεν αυξήθηκαν τα ενοίκια. Η πρόταση για σταδιακή αύξηση, όπως σημείωσε, ετοιμάστηκε από τον αντιπρύτανη οικονομικών υποθέσεων και εγκρίθηκε από το πρυτανικό συμβούλιο και προβλέπει ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα αυξάνεται κατά 20 με 25 ευρώ το μηνιαίο ενοίκιο.

(newsbeast)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook