Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία, πιθανότατα με ευρεία συμμετοχή τεχνοκρατών υπό την ηγεσία του Μάριο Μόντι -πρώην επιτρόπου της Κομισιόν και νυν ισόβιου γερουσιαστή- με στόχο την ανακοίνωση του σχήματος το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και την Κυριακή.

Οι Ιταλοί ετοιμάζονται μεν για κυβέρνηση που θα πρέπει να περάσει σκληρά οικονομικά μέτρα, με άσχημο οιωνό το πρώτο πακέτο λιτότητας που ήδη κυρώθηκε από τη Γερουσία, αλλά βρήκαν την διάθεση να πανηγυρίσουν την παραίτηση του Μπερλουσκόνι στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας.

Οι διαβουλεύσεις άρχισαν από το πρωί της Κυριακής, οπότε και ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Γερουσίας Ρενάτο Σκιφάνι και αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Τζιανφράνκο Φίνι. Έπειτα θα ξεκινήσει ο γύρος συναντήσεων με τους αρχηγούς των κομμάτων.

\"\"
Αυτοσχέδια πλακάτ «Ευχαριστούμε Ναπολιτάνο» και «Επιτέλους» κρατούν συγκεντρωμένοι έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο λίγο πριν την παραίτηση του Μπερλουσκόνι το Σάββατο

Το βράδυ του Σαββάτου, πλήθος κόσμου έξω από το πρωθυπουργικό περίμενε την παραίτηση του Καβαλιέρε, μετά την υπερψήφιση των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι Βρυξέλλες στη Γερουσία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «μαφιόζοι», «παραιτήσου!», «κλόουν» -με συνοδεία, μάλιστα, ακόμη και ορχήστρας. Δεν έλειπαν πάντως και φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές, αλλά ήταν συγκριτικά ελάχιστοι.

\"http://static.doldigital.net/webstatic/E55CF6F023B86FD8A312F5445A35931C.jpg\"Έπειτα από εβδομάδες πιέσεων στη Ρώμη, τόσο εξαιτίας της μέγκενης των αγορών στα ιταλικά ομόλογα όσο των «εκκλήσεων» Βρυξελλών, Βερολίνου και Παρισιού για μεταρρυθμίσεις, ο Μόντι έχει ήδη συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και στελέχη των περισσότερων ιταλικών κομμάτων προετοιμάζοντας το έδαφος γαι την ομαλή μετάβαση στην επόμενη κυβέρνηση.

Οι επόμενες εκλογές θα γίγονταν το 2013, κάτι που σημαίνει πως μία κυβέρνηση τεχνοκρατών θα μπορούσε θεωρητικά να έχει ζωή 18 μηνών για να περάσει μεταρρυθμίσεις -για να το καταφέρει όμως, θα χρειάζεται την στήριξη της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου, κάτι καθόλου δεδομένο υπό το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για την Ιταλία στις αγορές.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook