Δεκάδες επιχειρήσεις με άδεια διανομής μαριχουάνας για ιατρικούς λόγους κλείνουν από το Σάββατο στη Καλιφόρνια, έπειτα από αίτημα των ομοσπονδιακών Αρχών, παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα τους είναι νόμιμη στην πολιτεία.

Το Σεπτέμβριο οι διανομείς και οι ιδιοκτήτες των χώρων, όπου εδρεύουν, ειδοποιήθηκαν ότι πρέπει να κλείσουν μέσα σε 45 ημέρες, αλλά κατάφεραν δικαστικά να πάρουν μία παράταση μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου.

Οι διανομείς τονίζουν ότι οι ενέργειες των Αρχών είναι αντιφατικές, έρχονται σε αντίθεση με τη νομολογία δικαστηρίων, ενώ υποστηρίζουν ότι αντιτίθενται και στο Σύνταγμα της χώρας.

Από την πλευρά τους, οι ομοσπονδιακές Αρχές απορρίπτουν τα περί αντικανικότητας και υποστηρίζουν ότι στοχεύουν στους μεγαλοδιανομείς (κάποιοι επειδή είχαν καταστήματα κοντά σε σχολεία, αναφέρει το BBC) και τους μεγαλοκαλλιεργητές.

Επικεντρώνονται δε σε πόλεις που ήδη έχουν απαγορεύσει τα σχετικά καταστήματα πώλησης.

Σημειώνεται πάντως ότι οι νόμιμοι χρήστες δεν θα διωχθούν.

Σύμφωνα με το in.gr, η Καλιφόρνια έχει νομιμοποιήσει τη χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούς λόγους από το 1996 (σε άλλες πολιτείες η κατοχή είναι νόμιμη με άδεια γιατρού) αν και σε ομοσπονδιακό επίπεδο η χρήση της μαριχουάνας απαγορεύεται. Η πολιτεία απαγορεύει πάντως την πώληση για την απόκτηση κέρδους.

Η χρήση της μαριχουάνας από ασθενείς με σοβαρά προβλήματα, όπως οι καρκινοπαθείς, έχει ευεργετικά αποτελέσματα ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα, υποστηρίζουν οι ίδιοι αλλά και μέρος της ιατρικής κοινότητας.

Αντιθέτως οι επικριτές του μέτρου λένε ότι η χορήγηση των αδειών από γιατρό καταστρατηγείται και έτσι κάνουν χρήση και υγιή άτομα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook