Τα πρώτα 38 χιλιόμετρα του αυτοκινητόδρομου «Βερμίτσε-Μερντάρε», δόθηκαν σήμερα στην κυκλοφορία, στο Κόσοβο, που θα συνδέει το Κόσοβο με την Αλβανία.

Στη σχετική τελετή που έγινε στα σύνορα Κοσόβου-Αλβανίας παραβρέθηκαν η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτε Γιαχιάγκα και οι πρωθυπουργοί του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι και της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.

Όπως δήλωσε η κα Γιαχιάγκα «ο αυτοκινητόδρομος είναι ένα όνειρο που παίρνει σάρκα και οστά». Ενώ ο κ. Θάτσι ανέφερε ότι με την αποπεράτωση του έργου, θα υπάρξουν σημαντικά οικονομικά οφέλη για την Πρίστινα και τα Τίρανα. Ο κ. Μπερίσα ονόμασε τον αυτοκινητόδρομο «δρόμο του έθνους», όπως τον αποκαλούν και οι Αλβανοί και τόνισε ότι «αποτελεί ένα νέο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό αύριο για το Κόσοβο και θα συμβάλει ακόμη περισσότερο στη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των Αλβανών της περιοχής».

\"http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTl1v_LNx3Q_u5UwDRW5zOaCKgeefLYR0tdORXfwm1DUSlg_tWQHLEqWexn\"Ο αυτοκινητόδρομος έχει ονομαστεί «Ιμπραχήμ Ρουγκόβα», στη μνήμη του πρώην προέδρου του Κοσόβου και η κατασκευή του έργου αναμένεται να κοστίσει έως οχτακόσια εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ολοκλήρωσή του υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει 36 μήνες.

Ωστόσο, η κατασκευή των πρώτων 38 χιλιομέτρων του αυτοκινητόδρομου κόστισε 310 εκατομμύρια ευρώ και στον προϋπολογισμό του Κοσόβου για το 2012, προβλέπεται να δαπανηθούν 290 εκατομμύρια ευρώ για τη συνέχιση των έργου.

Ο αυτοκινητόδρομος «Ιμπραχήμ Ρουγκόβα», θα έχει μήκος 117 χιλιομέτρων, θα διαθέτει τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας και θα καλύπτει τη διαδρομή Βερμίτσε-Πρίζρεν-Πρίστινα- Μερντάρε. δηλαδή θα επεκτείνεται από τα σύνορα Αλβανίας-Κοσόβου (Βερμίτσε), μέχρι τα διοικητικά σύνορα Κοσόβου-Σερβίας (Μερντάρε).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook