Ακόμη και τα κραταιά Ιμαλάια δυσκολεύονται να αντισταθούν στις διαθέσεις της κλιματικής αλλαγής. Τις τελευταίες δεκαετίες, μεγάλοι παγετώνες λειώνουν και αυτή την αλλαγή στις παγωμένες βουνοκορφές της οροσειράς αναδεικνύει μια έκθεση φωτογραφίας που γίνεται στη Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία του Λονδίνου. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες που τράβηξαν τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα διάφοροι ορειβάτες που κατευθύνονταν προς το Εβερεστ.

Στις εικόνες αυτές, αντιπαραβάλλονται φωτογραφίες που τράβηξε ο αμερικανός κινηματογραφιστής Ντέιβιντ Μπίσχιρς, στη διάρκεια οκτώ αποστολών που πραγματοποίησε στα Ιμαλάια από το 2007 μέχρι το 2010. Ο Μπίσχιρς ακολούθησε τα βήματα των παλαιότερων εξερευνητών και φωτογράφισε τα ίδια τοπία για να καταφανεί η σύγκριση. Η έκθεση έχει τίτλο «Rivers of Ice: Vanishing Glaciers of the Greater Himalaya» και θα διαρκέσει έως τις 11 Νοεμβρίου.

Μια μαυρόασπρη φωτογραφία του 1921 από τα Ιμαλάια. Δείχνει την ανατολική πλευρά του παγετώνα Ρόνκμπακ.
Τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, αρκετοί εξερευνητές όπως ο Τζορτζ Μάλορι και ο Βιτόριο Σέλα είχαν φωτογραφίσει τοπία των Ιμαλαΐων. Τα τοπία αυτά καλύπτονταν τότε από μεγαλύτερους παγετώνες.

Η αλλαγή στον όγκο του πάγου είναι εμφανέστατη από το 1921 μέχρι το 2008. Αυτόςείναι και ο σκοπός της έκθεσης, να αναδείξει τη συρρίκνωση των παγετώνων τις τελευταίες δεκαετίες στη μεγαλύτερη οροσειρά του πλανήτη μας.

Αυτή είναι η δυτική πλευρά του παγετώνα Ρόνκμπακ στα Ιμαλάια. Τραβήχτηκε το 2008 από τον Ντέιβιντ
Μπίσχιρς με σκοπό να αποτυπωθεί οπτικά ο βαθμός αλλοίωσης των πάγων στον ορεινό όγκο των
Ιμαλαΐων. Οι εξερευνητές – φωτογράφοι που είχαν μεταβεί στην ίδια περιοχή το 1920 είχαν αντικρίσει
διαφορετική εικόνα.


(Τα Νέα)