Μετά από συνεχείς αναβολές, φαίνεται πως το 2012 θα σηματοδοτήσει οριστικά την έναρξη λειτουργίας των νέων φυλακών στην Αγυιά Χανίων.

Όπως παρουσιάζει σήμερα το Flashnews.gr, η «Θέμις Κατασκευαστική ΑΕ» προκήρυξε για τις αρχές Δεκεμβρίου δύο ακόμη δημοπρασίες που αφορούν στον εξοπλισμό ασφαλείας και σε προμήθεια ηλεκτρικών συσκευών, έργο το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 45 ημερών, δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, ο πρώτος διαγωνισμός ο οποίος θα διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου, αφορά στην προμήθεια εξοπλισμού ασφαλείας στις φυλακές και συγκεκριμένα στην προμήθεια μαγνητικών πυλών ελέγχου επισκεπτών και συσκευής ελέγχου χειραποσκευών.

Δηλαδή οι νέες φυλακές στα Χανιά θα έχουν πλέον συστήματα ελέγχων αντίστοιχα με εκείνα που υπάρχουν , για παράδειγμα, στα αεροδρόμια.

Ο συνολικός προυπολογισμός ανέρχεται στα 88.280 ευρώ, και τα συστήματα ασφαλείας θα πρέπει να έχουν εγκατασταθεί σε 45 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία.

Επίσης στις 8 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος διαγωνισμός που αφορά στην προμήθεια ηλεκτρικών συσκευών προυπολογισμού 47.377 ευρώ.

Στο μεταξύ, τον Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια εξοπλισμού γραφείων προυπολογισμού 82.922 ευρώ, ενώ το καλοκαίρι ξεκίνησε και το έργο κατασκευής των αγωγών σύνδεσης των νέων φυλακών αλλά και των παρακείμενων αγροτικών φυλακών , με τον δημοτικό αγωγό αποχέτευσης.

Υπενθυμίζεται πως οι νέες φυλακές Χανίων ή το «Γενικό Κατάστημα Κράτησης Κρήτη Ι» όπως είναι και η επίσημη ονομασία του, κατασκευάστηκε σε οικόπεδο επιφανείας 50 περίπου στρεμμάτων, στην περιοχή της Αγυιάς, Δυτικά της Αγροτικής φυλακής.

Η συνολική επιφάνεια των κτηρίων του συγκροτήματος είναι 14.855 m2, με υπόγειους χώρους 2.710 m2 περίπου.

Τα κτίρια είναι διώροφα και στεγάζουν την κυρίως φυλακή και τις υποστηρικτικές λειτουργίες της.

Οι διαδικασίες για την ανέγερσή τους (μελέτες κλπ) ξεκίνησαν το 2000 και μετά από μιαν ολόκληρη δεκαετία και αφού έχουν δοθεί περίπου 20 εκατομ. Ευρώ, όπως φαίνεται το 2011, θα είναι και η χρονιά έναρξης της λειτουργίας τους.

Βέβαια  σημείο αιχμής αποτελεί και το θέμα της ενίσχυσης του αριθμού των σωφρονιστικών υπαλλήλων, καθώς είναι δεδομένο πως οι υπάλληλοι που εργάζονται σήμερα στις μικρές και απηρχαιωμένες Δικαστικές φυλακές, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την πλήρη λειτουργία των νέων φυλακών.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Flashnews.gr, έχει εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η λειτουργία μόνο μιας πτέρυγας από τις νέες φυλακές, έως ότου γίνουν προσλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Flashnews